Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Постанова Правління НБУ від 02.01.2019 № 7 "Про затвердження Інструкції про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів" (із змінами і доповненнями)

опубліковано 21 лютого 2019 о 09:59

ПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від 2 січня 2019 року N 7

Про затвердження Інструкції про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів

Із змінами і доповненнями, внесеними
 постановою Правління Національного банку України
 від 6 лютого 2019 року N 35

Відповідно до статей 6, 7, 15, 25, 44, 56 Закону України "Про Національний банк України", статей 12, 13 Закону України "Про валюту і валютні операції", з метою врегулювання порядку здійснення банками валютного нагляду за дотриманням резидентами встановлених Національним банком України граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів Правління Національного банку України постановляє:

1. Затвердити Інструкцію про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів (далі - Інструкція), що додається.

2. Граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, визначені в пункті 21 розділу II Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 02 січня 2019 року N 5 (далі - Положення про заходи захисту), поширюються на незавершені операції резидента з експорту та імпорту товарів, за якими до 07 лютого 2019 року не встановлено банком порушення 180-денного строку розрахунків (або строків, визначених у висновках центрального органу виконавчої влади з питань економічної політики, виданих на перевищення встановлених законодавством України строків розрахунків).

3. Банки за незавершеними до 07 лютого 2019 року операціями з експорту та імпорту товарів здійснюють валютний нагляд за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків, зазначених у пункті 21 розділу II Положення про заходи захисту, відповідно до вимог Інструкції.

Банки у зв'язку з початком функціонування реєстру митних декларацій із даними про митну декларацію типу ІМ-51 "Переробка на митній території" у випадку, якщо в реєстрі митних декларацій немає інформації про імпортну операцію резидента, що передбачає поміщення товару в митний режим переробки на митній території, мають право для завершення здійснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків використовувати надані на запит резидента повідомлення митного органу за підписом його керівника (заступника керівника) із засвідченою в установленому законодавством України порядку копією митної декларації типу ІМ-51 "Переробка на митній території", оригінал якої оформлено в період з 28 грудня 2018 року до 08 квітня 2019 року включно.

(пункт 3 доповнено абзацом згідно з постановою
 Правління Національного банку України від 06.02.2019 р. N 35)

4. Банки до 06 лютого 2019 року включно в порядку, установленому Інструкцією про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 24 березня 1999 року N 136, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 28 травня 1999 року за N 338/3631 (зі змінами) (далі - Інструкція N 136), надсилають всі повідомлення, передбачені пунктами 5.1 - 5.8, абзацом першим пункту 5.9 розділу 5 Інструкції N 136.

5. Департаменту відкритих ринків (Пономаренко С. В.) після офіційного опублікування довести до відома банків України інформацію про прийняття цієї постанови.

6. Контроль за виконанням цієї постанови покласти на заступника Голови Національного банку України Чурія О. Є.

7. Постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування, крім пунктів 1 - 3 цієї постанови, які набирають чинності одночасно з уведенням у дію Закону України "Про валюту і валютні операції".

 

Голова

Я. Смолій