Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПС України від 20.08.2012 № 560/0/141-12/Г/15-2114 "Про розгляд запиту"

опубліковано 25 грудня 2012 о 11:56

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 20.08.2012 № 560/0/141-12/Г/15-2114

1083/0/71-12/15-2117

<…….>

Про розгляд запиту


Державна податкова служба України розглянула звернення <…….> щодо сплати збору за спеціальне використання води і повідомляє.

Основні питання водних відносин в Україні регулюються Водним кодексом України від 6 червня 1995 року № 213/95-ВР із змінами та доповненнями (далі – Водний кодекс).

Згідно статті 46 Водного кодексу водокористування може бути двох видів – загальне та спеціальне.

Основним документом, що регулює відносини у сфері оподаткування є Податковий кодекс України (далі – Податковий кодекс).

Відповідно до пункту 323.1 статті 323 Податкового кодексу платниками збору за спеціальне використання води є водокористувачі - суб'єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи - підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об'єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Згідно з підпунктом 324.4.1 пункту 324.4 статті 324 Податкового кодексу збір за спеціальне використання води не справляється: за воду, що використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок), у тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та платників єдиного податку.

Під терміном „санітарно-гігієнічні потреби” слід розуміти використання води в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та використання для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані (п. 323.2 ст.323 Податкового кодексу).

Підприємець – фізична особа є громадянином України, іноземним громадянином, особою без громадянства, що здійснює підприємницьку діяльність. Громадянин визнається суб'єктом господарювання у разі здійснення ним підприємницької діяльності за умови державної реєстрації його як підприємця без статусу юридичної особи (наказ Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28.05.2004 № 97).

Отже, якщо фізична особа зареєстрована підприємцем і здійснює використання води, отриманої від первинного водокористувача на підставі  договору на поставку води, то така фізична особа є вторинним водокористувачем і платником збору за спеціальне використання води за весь обсяг фактично використаної води. Зазначена норма діяла до 1 липня 2012 року.

Починаючи з 1 липня 2012 року, з набранням чинності змін до статті 323 Податкового кодексу, фізична особа, яка зареєстрована підприємцем, або є платником єдиного податку, не сплачує збір за спеціальне використання води за умови, якщо така вода була використана для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб (п.323.2 ст.323 Податкового кодексу).

Якщо фізична особа не є підприємцем і використовує воду для задоволення власних питних та санітарно-гігієнічних потреб в межах власного житлового фонду та присадибної ділянки, то вона  не сплачує збір за спеціальне використання води.

 

Заступник Голови                                                                                       А.П. Ігнатов