Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПС України від 15.01.2013 №599/6/15-1415 "Про розгляд листа"

опубліковано 05 березня 2013 о 12:20

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

15.01.2013 №599/6/15-1415

Про розгляд листа

 

Державна податкова служба України розглянула лист <…> стосовно застосування окремих норм Податкового кодексу України (далі - Кодекс) і повідомляє.

Відповідно до п.п.14.1.49 п.14.1 ст.14 Кодексу дивіденди - платіж, що здійснюється юридичною особою - емітентом корпоративних прав чи інвестиційних сертифікатів на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв'язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

Оподаткування дивідендів визначено п. 153.3 ст. 153 Кодексу.

У разі прийняття рішення щодо виплати дивідендів емітент корпоративних прав, на які нараховуються дивіденди, проводить зазначені виплати власнику таких корпоративних прав незалежно від того, чи є оподатковуваний прибуток, розрахований за правилами, визначеними статтею 152 цього Кодексу, чи ні (п.п.153.3.1 п.153.3 ст.153 Кодексу).

Крім випадків, передбачених підпунктом 153.3.5 цього пункту, емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку в розмірі ставки, встановленої пунктом 151.1 статті 151 цього Кодексу, нарахованої на суму дивідендів, що фактично виплачуються, без зменшення суми такої виплати на суму такого податку. Зазначений авансовий внесок вноситься до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів.

Це правило поширюється також на державні некорпоратизовані, казенні або комунальні підприємства, які зараховують суми дивідендів у розмірі, встановленому відповідно центральним або місцевим органом виконавчої влади, до сфери управління якого віднесено такі підприємства, відповідно до державного або місцевого бюджету.

При цьому, якщо будь-який платіж будь-якою особою називається дивідендом, то такий платіж оподатковується при такій виплаті згідно з нормами, визначеними в першому, другому та третьому абзацах цього пункту, незалежно від того, чи є особа платником податку, чи ні (п.п.153.3.2 п.153.3 ст.153 Кодексу).

Отже,  авансовий внесок при виплаті дивідендів та прирівняних до них платежів сплачується до бюджету не пізніше виплати дивідендів.

У разі, якщо у платника відбулось нарахування частини чистого прибутку, а сплата не проводилась у зв’язку з наявністю переплати в особовій картці платника,  то сплату авансового внеску по податку на прибуток слід провести не пізніше граничного терміну сплати частини чистого прибутку, визначеної податковим законодавством для цього платежу.

В Податковій декларації з податку на прибуток підприємства, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28.09.2011 №1213 (далі - Декларація), сума дивідендів, з якої має бути сплачено авансовий внесок у звітному (податковому) періоді відображається у рядку 4 додатка АВ до рядка 20 Декларації.

Сума авансового внеску при виплаті дивідендів у звітному (податковому) періоді, що має бути сплачена за місцезнаходженням юридичної особи відображається  у рядку 5.1 додатка АВ до Декларації з відповідним перенесенням до рядка 20 Декларації.

 

Заступник Голови                                                      А.П. Ігнатов