Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПС України від 27.07.2012 №13382/6/15-1415 "Про розгляд листа"

опубліковано 26 грудня 2012 о 10:58

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ


від 27.07.2012 №13382/6/15-1415

<…….>

Про розгляд листа


Державна податкова служба України розглянула лист <…….> щодо включення до складу витрат плати за фінансування за договором факторингу і повідомляє.
Поняття факторингу та основні принципи договору факторингу визначені главою 73 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ). Зокрема, факторинг - це відступлення прав вимоги боргу в обмін на комплекс фінансових послуг.
Клієнтом у договорі факторингу може бути фізична або юридична особа, що є суб’єктом підприємницької діяльності. Фактором може бути банк або фінансова установа, а також суб’єкт підприємницької діяльності, що відповідно до закону має право здійснювати факторингові операції (ст.1079 глави 73 ЦКУ).
Відповідно до п.1 ст.350 Господарського кодексу України банк має право укласти договір факторингу (фінансування під відступлення права грошової вимоги), за яким він передає або зобов'язується передати грошові кошти в розпорядження другої сторони за плату, а друга сторона відступає або зобов'язується відступити банку своє право грошової вимоги до третьої особи.
Спеціальні правила оподаткування операцій з відступлення права вимоги встановлені п.153.5 ст.153 Податкового кодексу України (далі – Кодекс). Положеннями цього пункту передбачено, що з метою оподаткування платник податку веде облік фінансових результатів операцій від проведення операцій з продажу (передачі) або придбання права вимоги зобов'язань у грошовій формі за поставлені товари, виконані роботи чи надані послуги третьої особи, зобов'язань за фінансовими кредитами, а також за іншими цивільно-правовими договорами.
При першому відступленні зобов'язань витрати, понесені платником податку - першим кредитором, визначаються в розмірі договірної (контрактної) вартості товарів, робіт, послуг, за якими виникла заборгованість, за фінансовими кредитами - у розмірі заборгованості за даними бухгалтерського обліку на дату здійснення такого відступлення відповідно до вимог цього Кодексу, а за іншими цивільно-правовими договорами - у розмірі фактичної заборгованості, що відступається. До складу доходів включається сума коштів або вартість інших активів, отримана платником податку - першим кредитором від такого відступлення, а також сума його заборгованості, яка погашається, за умов, що така заборгованість була включена до складу витрат згідно з вимогами цього Закону.
Виходячи з вищевикладеного, включення до витрат плати за фінансування за договором факторингу нормами п.153.5 ст.153 Кодексу не передбачено.


Заступник Голови                                                                      А.П. Ігнатов