Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПС України від 24.05.12 №8858/6/15-1415 "Про розгляд листа"

опубліковано 26 грудня 2012 о 10:57

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 24.05.12 №8858/6/15-1415

                             <…….>

Про розгляд листа

Державна податкова служба України розглянула лист <…….> щодо включення до складу витрат суми премії, виплаченої згідно трудового договору з працівником на підставі положення про преміювання підприємства, нараховану по результатах роботи підприємства за рік, та повідомляє.

Працівник, згідно норм пп. 14.1.195 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02.12.10 № 2755-VI  (із змінами та доповненнями) (далі – Кодексу) - це фізична особа, яка безпосередньо власною працею виконує трудову функцію згідно з укладеним з роботодавцем трудовим договором (контрактом) відповідно до закону.

Особливості визначення складу витрат на виплати фізичним особам згідно з трудовими договорами та договорами цивільно-правового характеру встановлені п. 142.1 ст. 142 Кодексу згідно якої, до складу витрат платника податку включаються витрати на оплату праці фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з таким платником податку (працівники), які включають нараховані витрати на оплату основної і додаткової заробітної плати та інших видів заохочень і виплат виходячи з тарифних ставок, у вигляді премій, заохочень, відшкодувань вартості товарів, робіт, послуг, витрати на оплату авторської винагороди та за виконання робіт, послуг згідно з договорами цивільно-правового характеру, будь-яка інша оплата у грошовій або натуральній формі, встановлена за домовленістю сторін, (крім сум матеріальної допомоги, які звільняються від оподаткування згідно з нормами розд. IV Кодексу).

Згідно з ст. ст. 10, 12, 21 Кодексу законів про працю України урегулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин здійснюється, зокрема, шляхом укладання колективного або трудового договору. Також на підприємстві може бути положення про преміювання працівників.

Структура заробітної плати визначена ст. 2 Закону України „Про оплату праці” від 24.03.95 № 108/95-ВР (далі – Закон № 108).

Складовою частиною заробітної плати є інші заохочувальні та компенсаційні виплати. До них належать виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, компенсаційні та інші грошові і матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства, або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми.

Сутність виплат, що визначають методологію формулювання0 „інші заохочувальні та компенсаційні виплати”, розкриває Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.04 № 5 (далі – Інструкція № 5).

Так, відповідно до пп. 2.3.2 Інструкції № 5 до складу фонду оплати праці в якості інших заохочувальних та компенсаційних виплат відносяться винагороди та заохочення, що здійснюються раз на рік або мають одноразовий характер, зокрема, винагороди за підсумками роботи за рік.

Разом з тим, п. 142.1 ст. 142 Кодексу містить посилання на те, що такі виплати мають бути встановлені за домовленістю сторін.

Отже, премія, виплачена згідно трудового договору з працівником на підставі положення про преміювання підприємства, нарахована по результатах роботи підприємства за рік відноситься до фонду оплати праці, а саме до інших заохочувальних та компенсаційних виплат, тому відноситься до складу витрат платника податку на підставі п. 142.1 ст. 142 Кодексу.

 

Заступник Голови                                                                                 А.П. Ігнатов