Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПС України від 17.05.2012 №8527/6/15-1415 "Про розгляд листа"

опубліковано 26 грудня 2012 о 10:48

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ 

від 17.05.2012 №8527/6/15-1415

Про розгляд листа

Державна податкова служба України розглянула лист <…….> стосовно амортизації витрат, понесених у зв’язку з ремонтом (поліпшенням ) орендованих основних засобів і повідомляє.

Відповідно до абз.4 п.144.1 ст.144 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) амортизації підлягають витрати на проведення ремонту, реконструкції, модернізації та інших   видів  поліпшення  основних  засобів,  що  перевищують  10 відсотків сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів, що підлягають амортизації, на початок звітного року.

Первісна вартість основних  засобів  збільшується  на суму  витрат,  пов'язаних  із  ремонтом  та  поліпшенням  об'єктів основних    засобів    (модернізація,    модифікація,    добудова, дообладнання,  реконструкція), що приводить до зростання майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання об'єктів у сумі,  що перевищує 10 відсотків сукупної балансової вартості всіх груп основних  засобів,  що  підлягають  амортизації,  на  початок звітного  податкового року з віднесенням суми поліпшення на об'єкт основного засобу, щодо якого здійснюється ремонт та поліпшення (п.146.11 ст.146 Кодексу).

У разі якщо договір оперативної оренди (лізингу) чи концесії зобов'язує або дозволяє орендарю чи концесіонеру здійснювати ремонти та/або поліпшення об'єкта оперативної оренди (лізингу) чи концесії, частина вартості таких ремонтів та/або поліпшень у сумі, що перевищує віднесену на витрати згідно з абзацом другим пункту 146.11 та пункту 146.12 цієї статті, амортизується орендарем чи концесіонером як окремий об'єкт в порядку, встановленому для групи основних засобів, до якої відноситься об'єкт оперативної оренди (лізингу) чи концесії, що ремонтується та/або поліпшується (п.146.19 ст. 146 Кодексу).

При цьому орендарем не враховується балансова вартість об'єктів оперативної оренди/лізингу, за якою вони обліковуються на балансі орендодавця.

Сума  витрат, що пов'язана з ремонтом та поліпшенням об'єктів основних засобів,  у тому числі орендованих або отриманих у концесію чи створених (збудованих) концесіонером у  розмірі,  що не  перевищує  10 відсотків сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів на початок звітного року,  відноситься до  витрат  того  звітного  податкового  періоду,  в  якому  такий  ремонт  та поліпшення були здійснені (п.146.12 ст.146 Кодексу).

Отже, якщо договір оперативної оренди/лізингу зобов'язує або дозволяє орендарю здійснювати ремонти/поліпшення об'єкта оперативної оренди/лізингу за умови належного документального підтвердження понесених витрат, частина вартості таких ремонтів та/або поліпшень у сумі, що перевищує віднесену на витрати згідно з абзацом другим пункту 146.11 та пункту 146.12 Кодексу, амортизується орендарем як окремий об'єкт групи основних засобів, до якої відноситься об'єкт оперативної оренди (лізингу) чи концесії, що ремонтується та/або поліпшується.

Амортизація об'єкта основних засобів нараховується протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта, установленого платником податку, але не менше мінімально допустимого строку, встановленого пунктом 145.1 статті 145 цього Кодексу, помісячно, починаючи з місяця, що наступає за місяцем введення об'єкта основних засобів в експлуатацію і зупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання, консервації та інших видів поліпшення та консервації (п.146.2 ст.146 Кодексу).

Тобто, вартість ремонтів та/або поліпшень у сумі, що перевищує віднесену на витрати, амортизується орендарем як окремий об’єкт в порядку, встановленому для групи основних засобів, до якої відноситься відремонтований об’єкт оперативної оренди (лізингу) чи концесії, починаючи з місяця, що наступає за місяцем визнання таких витрат як окремого об’єкта амортизації.

Нарахована за звітний період амортизація відображається у таблиці 1 додатка АМ  до Декларації однією сумою без розбивки на групи, але з розшифровкою сум нарахованої амортизації, зокрема, на основні засоби та інші необоротні активи, нематеріальні активи, та в залежності від використання основних засобів у господарській діяльності заноситься до відповідних рядків Декларації у звітному періоді, на який припадає визнання таких витрат при обчисленні об’єкта оподаткування податком на прибуток. 

 

Заступник Голови                                                                                            А.П. Ігнатов