Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПС України від 25.07.2012 №13314/6/15-1415 "Про розгляд листа"

опубліковано 26 грудня 2012 о 10:43

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 25.07.2012 №13314/6/15-1415

<…….>

Про розгляд листа

Державна податкова служба України розглянула <…….> стосовно правомірності включення до складу витрат заборгованості перед компанією-нерезидентом, визнану Міжнародним комерційним арбітражним судом при Торгово-промисловій палаті України і повідомляє.
Згідно зі ст.2 Закону України від 24.02.94 №4002-XII «Про міжнародний комерційний арбітраж» (далі-Закон) арбітраж - будь-який арбітраж (третейський суд) незалежно від того, чи утворюється він спеціально для розгляду окремої справи, чи здійснюється постійно діючою арбітражною установою, зокрема Міжнародним комерційним арбітражним судом або Морською арбітражною комісією при Торгово-промисловій палаті України.
Відповідно до п.2 ст.1 Закону  до міжнародного комерційного арбітражу можуть за угодою сторін передаватися спори з договірних та інших цивільно-правових відносин, що виникають при здійсненні зовнішньоторговельних та інших видів міжнародних економічних зв'язків, якщо комерційне підприємство хоча б однієї із сторін знаходиться за кордоном.
Арбітражне рішення, незалежно від того, в якій країні воно було винесено, визнається обов'язковим і при поданні до компетентного суду письмового клопотання виконується з урахуванням положень статті 35 та статті 36 (п.1 ст.35 Закону).
Статтею 36 Закону передбачені підстави для відмови у визнанні або у виконанні арбітражного рішення.
Відповідно до п.п.159.1.2 п.159.1 ст.159 Податкового кодексу України (далі-Кодекс) платник податку - покупець зобов'язаний зменшити витрати на вартість заборгованості, визнану судом чи за виконавчим написом нотаріуса, у податковому періоді, на який припадає день набрання законної сили рішення суду про визнання (стягнення) такої заборгованості (її частини) або вчинення нотаріусом виконавчого напису.
Повідомлення про зменшення доходу або витрат з посиланням на положення підпунктів 159.1.1 та/або 159.1.2 цього пункту платник податку - продавець або покупець надає органу державної податкової служби разом з декларацією за звітний податковий період та копіями документів, які підтверджують наявність заборгованості (договорами купівлі-продажу, рішеннями суду тощо) (п.п.159.1.3 п.159.1 ст.159 Кодексу).
Якщо в наступних податкових періодах покупець погашає суму визнаної заборгованості або її частину (самостійно або за процедурою примусового стягнення), такий покупець збільшує (відновлює) витрати на суму такої заборгованості (її частини) за наслідками податкового періоду, на який припадає таке погашення (п.п.159.1.5 п.159.1 ст.159 Кодексу).
Виходячи з вищевикладеного та враховуючи положення п.п.159.1.2 п.159.1 ст.159 Кодексу платник податку на прибуток повинен зменшити витрати на вартість заборгованості, визнану Міжнародним комерційним арбітражним судом при Торгово-промисловій палаті України, у податковому періоді, на який припадає день набрання законної сили рішення зазначеного суду про визнання  такої заборгованості.


Заступник Голови                                                                                      А.П. Ігнатов