Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПС України від 06.07.2012 №12286/6/15-1415 "Про розгляд листа"

опубліковано 26 грудня 2012 о 10:25

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

 від 06.07.2012 №12286/6/15-1415


Про розгляд листа


Державна податкова служба України розглянула лист  <…….> щодо відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку і повідомляє.
Згідно з п.21 підрозд.10 Інші перехідні положення Податкового кодексу України (далі- Кодекс) суми, списані відповідно до положень цього пункту та Закону України "Про деякі питання заборгованості за спожитий природний газ та електричну енергію", не включаються до валових доходів та валових витрат учасників процедури списання.  
Відповідно до п.п.2.3.1, 2.3.5 Закону України від 12.05.11 №3319-VI «Про деякі питання заборгованості за спожитий природний газ та електричну енергію» списанню підлягає заборгованість за електричну енергію у складі заборгованості суб'єктів господарювання, що здійснюють постачання електричної енергії за регульованим тарифом, перед ДП «Енергоринок» в обсягах, що не перевищують обсягів заборгованості, які списані цими суб'єктами, на умовах підпункту «а» пп. 9.1.2 п. 9.1 ст. 9 Закону України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу», та яка включає заборгованість (у тому числі реструктуризовану) за електричну енергію та послуги з диспетчерського управління об'єднаною енергетичною системою України та передачі електричної енергії магістральними електричними мережами, яка виникла станом на 1 січня 2010 року і не сплачена станом на дату набрання чинності цим Законом.
Разом з цим,  відповідно до п.5 Положення (стандарту)  бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затвердженого наказом Мінфіна від 29.11.1999 № 290,  та з урахуванням Постанови КМ України від 23.02.2011 № 138 «Про затвердження Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями» за  операціями із списання сум зазначеної у листі ДП «Регіональні електричні мережі»  кредиторської заборгованості буде визнаватись дохід за даними бухгалтерського обліку.
Тобто, положення п.21 підрозд.10 Інші перехідні положення Кодексу  не враховується для визначення фінансового результату за правилами бухгалтерського обліку.
Визначення прибутку передбачено п.4 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 "Звіт про фінансові результати " (далі- П(С)БО 3), а саме прибуток – сума, на яку доходи перевищують пов’язані з ними витрати .
Відповідно до п.37 П(С)БО 3 чистий прибуток (збиток) розраховується як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від звичайної діяльності та надзвичайного прибутку, надзвичайного збитку та податків з надзвичайного прибутку та відображається по кодах рядків 220 та 225 Звіту про фінансові результати.
Завдання із здійснення державного регулювання бухгалтерського обліку та фінансової і бюджетної звітності в Україні, розроблення стратегії розвитку національної системи бухгалтерського обліку, визначення єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку та складання фінансової і бюджетної звітності, обов'язкових для всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування (крім банків) тощо закріплено за Міністерством фінансів України (Указ Президента України від 08.04.11 №446/2011 «Про Положення про Міністерство фінансів України»).
Що стосується податкового обліку, то суми, списані відповідно до положень пункту п.21 підрозд.10 Інші перехідні положення Кодексу та Закону України "Про деякі питання заборгованості за спожитий природний газ та електричну енергію", не включаються до складу  валових доходів та валових витрат учасників процедури списання.


Заступник Голови                                                     А.П. Ігнатов