Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПС України від 13.06.12. №9821/6/15-1415 "Про розгляд листа"

опубліковано 26 грудня 2012 о 09:57

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

Від 13.06.12. №9821/6/15-1415


<…….>

Про розгляд листа


Державна податкова служба України розглянула лист <…….> з питань оподаткування неприбуткових установ та організацій і повідомляє.
Порядок оподаткування неприбуткових установ та організацій, встановлено статтею 157 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI (далі - Кодексу).
Згідно з пунктом 157.1 статті 157 цей порядок застосовується до неприбуткових установ та організацій, зареєстрованих згідно з вимогами законодавства та внесених органами державної податкової служби в установленому порядку до Реєстру неприбуткових організацій та установ.
Вимогою для неприбуткових організацій є те, що основною метою їх діяльності не повинно бути одержання прибутку, а провадження благодійної діяльності та меценатства і іншої діяльності, передбаченої законодавством.
Від сплати податку на прибуток звільняються неприбуткові організації в разі одержання ними доходів, перелік яких визначено п.п. 157.2-157.9 ст.157 Кодексу.
Якщо неприбуткова організація отримує дохід із інших джерел, така неприбуткова організація зобов’язана сплатити податок на прибуток, який визначається як сума доходів, отриманих із таких інших джерел, зменшена на суму витрат, пов’язаних з отриманням таких доходів, але не вище суми таких доходів (абз. другий п.157.11 Кодексу).
У разі ліквідації неприбуткової організації її активи повинні бути передані одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зараховані до доходу бюджету, якщо інше не передбачено законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації (п.157.13 ст.157 Кодексу).
Відповідно до II розділу Положення про Реєстр неприбуткових установ та організацій, затвердженого наказом ДПА України від 24.01.2011р. №37, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.02.2011р. за № 161/18899, включення неприбуткової установи та організації до Реєстру неприбуткових установ та організацій, проводиться органом державної податкової служби за їх місцезнаходженням з присвоєнням відповідної ознаки неприбутковості згідно з пунктом 5 розділу I цього Положення.
Для внесення до Реєстру неприбуткова установа або організація повинна подати до органу державної податкової служби за її місцезнаходженням реєстраційну заяву за формою 1-РН згідно з додатком 1 до цього Положення, а також копії установчих документів.
Органи державної податкової служби безпосередньо можуть проводить перевірку відомостей,р що містяться в них.
Враховуючи зазначене вище а також те, що у відповідності до статті 52 розділу II Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер, може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію, та надається органом державної податкової служби, в якому такий платник податків перебуває на обліку, Державна податкова служба України для отримання з викладеного питання детальної консультації пропонує Вам  звернутися до державної податкової інспекції за місцем Вашої реєстрації.


Заступник Голови                                                                А.П. Ігнатов