Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПС України від 11/06/12 №9766/6/15-1415 "Про розгляд листа"

опубліковано 26 грудня 2012 о 09:49

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 11/06/12 №9766/6/15-1415

<…….>

Про розгляд листа

Державна податкова служба України розглянула лист <…….> щодо оподаткування прибутку, отриманого в результаті спільної діяльності на території України без створення юридичної особи і повідомляє.
Порядок оподаткування спільної діяльності на території України без створення юридичної особи визначено пунктом п. 153.14 ст. 153 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ).
Спільна діяльність без створення юридичної особи провадиться на підставі договору про спільну діяльністі, облік результатів від якої ведеться платником податку, уповноваженим на це іншими сторонами згідно з умовами договору, окремо від обліку господарських результатів такого платника податку.
Форма податкової декларації про результати спільної діяльності на території України без створення юридичної особи (далі-Декларація) та Порядок ведення обліку результатів спільної діяльності на території України без створення юридичної особи (далі-Порядок) затверджені наказом Міністерства фінансів України від 28.10.2011 N 1352, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11.11.2011 за N 1290/20028.
Порядок застосовується до тих договорів про спільну діяльність, за якими провадиться господарська діяльність на території України, або метою яких є отримання доходів, що підлягають оподаткуванню відповідно до розділу III Кодексу  (п.3 Порядку).
Відповідно до п.152.9 ст.159 ПКУ для оподаткування податком на прибуток використовуються такі податкові періоди: календарні квартал, півріччя, три квартали, рік.
Виплата (нарахування) частини прибутку, отриманого учасниками спільної діяльності, оподатковується за ставкою, встановленою п. 151.1 ст. 151 ПКУ, особою, уповноваженою вести облік результатів спільної діяльності до/або під час такої виплати.
Результат спільної діяльності (прибуток чи збиток), визначений за правилами, встановленими ІІІ розділом ПКУ, відображається у рядку 07 Декларації з деталізацією розподіленого та не розподіленого між учасниками протягом звітного (податкового) періоду прибутку від спільної діяльності у рядках 08 та 09 відповідно.
Податкове зобов'язання з податку на прибуток від спільної діяльності визначається від загальної суми отриманого за підсумками звітного періоду  прибутку від спільної діяльності за діючою ставкою податку на прибуток та відображається у рядку 10 декларації.
У разі якщо протягом звітного періоду витрати спільної діяльності перевищують доходи такої діяльності, такі збитки переносяться на зменшення доходів майбутніх податкових періодів від такої спільної діяльності протягом строків, визначених ПКУ.
Таким чином, прибуток, отриманий учасниками від спільної діяльності без створення юридичної особи, підлягає оподаткуванню податком на прибуток за підсумками звітного періоду, незалежно від того, здійснено розподіл прибутку між учасниками чи ні.


Заступник Голови                                                              А.П.Ігнатов