Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПС України від 20.12.12 № 1029/0/71-12/15-3417-17

опубліковано 25 грудня 2012 о 17:04

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 20.12.12 № 1029/0/71-12/15-3417-17

Державна податкова служба України розглянула лист <…> стосовно оподаткування сільськогосподарських товарів/послуг податком на додану вартість, наданих сільськогосподарським підприємством – суб’єктом спеціального режиму оподаткування на давальницьких умовах, і  повідомляє.

Відповідно до статті 209 Податкового кодексу України (далі—Кодекс), спеціальний режим оподаткування може обрати сільськогосподарське підприємство - резидент, яке провадить підприємницьку діяльність у сфері сільського і лісового господарства та рибальства.

При цьому, сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих основних фондах, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менш як 75 відсотків вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно.

Сільськогосподарськими вважаються товари, зазначені у товарних групах 1 - 24, товарних позиціях 4101, 4102, 4103, 4301 згідно з УКТ ЗЕД, та послуги, які отримані в результаті здійснення діяльності, на яку відповідно до пункту 209.17 цієї статті поширюється дія спеціального режиму оподаткування у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, якщо такі товари вирощуються, відгодовуються, виловлюються або збираються (заготовляються), а послуги надаються, безпосередньо платником податку - суб'єктом спеціального режиму оподаткування (крім придбання таких товарів/послуг у інших осіб), які поставляються зазначеним платником податку - їх виробником.

Відповідно до підпункту 209.15.5 пункту 209.15 статті 209 Кодексу виробництво продукції на давальницьких умовах із сировини, яка вирощується, відгодовується, виловлюється або збирається (заготовлюється) безпосередньо платником податку, - це операція з постачання сільськогосподарської сировини замовником (власником) - суб'єктом спецрежиму виробникові (переробникові) та прийняття останнім для переробки (обробки, збагачення чи використання) на готову продукцію на виробничих потужностях такого виробника (переробника) за відповідну плату без отримання права власності на таку продукцію.

Виробництво продукції на давальницьких умовах із сировини, яка вирощується, відгодовується, виловлюється або збирається (заготовлюється) безпосередньо платником податку, - це операція з постачання сільськогосподарської сировини замовником (власником) - суб'єктом спецрежиму виробникові (переробникові) та прийняття останнім для переробки (обробки, збагачення чи використання) на готову продукцію на виробничих потужностях такого виробника (переробника) за відповідну плату без отримання права власності на таку продукцію. (п.п. 209.15.5. п. 209.15 ст.209 Кодексу).

Згідно із п.209.17 ст. 209 Кодексу, дія спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства поширюється на вирощування фабричного цукрового буряку.

Таким чином, спеціальний режим оподаткування, встановлений статтею 209 Кодексу, поширюється на підприємства, які здійснюють виробництво цукру за кодом КВЕД 15.83, якщо зазначений КВЕД міститься в переліку видів діяльності такого сільськогосподарського підприємства у свідоцтві про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб'єкта спеціального режиму оподаткування. Якщо ж у сільськогосподарського підприємства відсутній КВЕД у свідоцтві про реєстрацію платником ПДВ спеціального режиму оподаткування „Виробництво цукру”, то таке підприємство зобов’язане нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ в податковій декларації з ПДВ, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом.

 

Директор Департаменту

оподаткування юридичних осіб                                                                 Л.Г. Павелко