Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПС України від 12.11.2012 №4768/0/51-12/15-3116

опубліковано 25 грудня 2012 о 16:57

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 12.11.2012 №4768/0/51-12/15-3116

 

Державна податкова служба України розглянула лист <…> щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість окремих послуг, що надаються Засвідчувальним центром Національного банку України, і в межах своєї компетенції повідомляє.

Відповідно до пункту 157.15 Податкового кодексу України (далі Кодекс під терміном «державні послуги» слід розуміти як будь-які платні послуги, обов'язковість отримання яких встановлюється законодавством та які надаються фізичним чи юридичним особам органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та створеними ними установами і організаціями, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів. До розуміння терміна "державні послуги" не включаються податки, збори (обов'язкові платежі), визначені цим Кодексом.

Підпунктом 197.1.18 пункту 197.1 статті 197 Кодексу передбачено, що звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання державних платних послуг фізичним або юридичним особам органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, а також іншими особами, уповноваженими такими органами або законодавством надавати зазначені послуги, обов'язковість отримання (надання) яких установлюється законодавством, включаючи плату за реєстрацію, видачу ліцензії, сертифікатів у вигляді зборів, державного мита тощо.

Для застосування норми підпункту 197.1.18 пункту 197.1 статті 197 Кодексу необхідне одночасне виконання таких вимог:

послуги повинні надаватися органами виконавчої влади і місцевого самоврядування, а також іншими особами, уповноваженими такими органами або законодавством надавати зазначені послуги;

послуги, які надаються, повинні бути платними;

обов'язковість отримання фізичними і юридичними особами послуг повинна бути встановлена законодавством;

кошти за надані послуги у повному обсязі повинні надходити до бюджету.

Національний банк України має право створити Засвідчувальний центр для забезпечення реєстрації, засвідчення чинності відкритих ключів та акредитації центрів сертифікації ключів відповідно до статті 10 Закону України «Про електронний цифровий підпис».

Плата за надані послуги встановлюється нормативно-правовими актами згідно із статтями 15 та 42 Закону України «Про національний банк України» (далі – Закон).

Відповідно до статті 51Закону Національний банк 50 відсотків прибутку до розподілу перераховує до Державного бюджету України наступного за звітним року.

Таким чином, платні послуги Національного банку України з реєстрації та акредитації центрів ключів, обслуговування сертифікатів відкритих ключів центрів сертифікації ключів, погодження регламенту роботи центрів сертифікації ключів тощо, які надаватиме Засвідчувальний центр, будуть надаватися відповідно до укладених договорів за кошти, які не перераховуються у повному обсязі до бюджету, не звільняються від оподаткування податком на додану вартість відповідно до підпункту 197.1.18 пункту 197.1 статті 197 Кодексу.

 

Перший заступник Голови –

начальник податкової міліції                                                      А.В. Головач