Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПС України від 08.10.12 №3313/0/61-12/15-3115

опубліковано 25 грудня 2012 о 16:57

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

 від 08.10.12 №3313/0/61-12/15-3115

Державна податкова служба України розглянула лист <…> стосовно необхідності реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування до них в Єдиному реєстрі податкових накладних в та  повідомляє.

Відповідно до пункту 11 підрозділу 2 р розділу ХХ Податкового кодексу України (далі – Кодекс) реєстрація податкових накладних платниками податку на додану вартість – продавцями в Єдиному реєстрі податкових накладних   (далі – Реєстр) запроваджується для платників цього податку, у яких сума податку на додану вартість в одній податковій накладній становить:

понад 1 мільйон гривень - з 1 січня 2011 року;

понад 500 тисяч гривень - з 1 квітня 2011 року;

понад 100 тисяч гривень - з 1 липня 2011 року;

понад 10 тисяч гривень - з 1 січня 2012 року.

Податкова накладна, в якій сума податку на додану вартість не перевищує 10 тис. грн., не підлягає включенню до Реєстру. Податкова накладна, виписана при здійсненні операцій з постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, з 1 січня 2012 року підлягає включенню до Реєстру не залежно від розміру податку на додану вартість в одній податковій накладній.

Згідно із пунктом 3 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 №1246, якщо продавець складає розрахунок коригування до податкової накладної, що підлягає реєстрації в Реєстр, до такого Реєстру в обов’язковому порядку вносяться також відомості, що містяться у такому розрахунку.

У разі коли продавець складає розрахунок коригування до податкової накладної, що не підлягає реєстрації, у зв’язку з чим загальна сума податку за операцією з постачання товарів (послуг) досягає обсягу, визначеного пунктом 11 підрозділу 2 розділу XX Кодексу, до Реєстру в обов’язковому порядку вносяться відомості, що містяться у такому розрахунку.

Розрахунок коригування податкової накладної, відомості якої не внесено до Реєстру, реєструється після реєстрації такої накладної незалежно від дати її складення.

З урахуванням викладеного, якщо платник податку до податкової накладної, яка була виписана до 01.01.12 на суму податку на додану вартість понад 10 тис. грн. та не підлягала реєстрації в Реєстрі, складає розрахунок коригування, у зв’язку з чим загальна сума податку на додану вартість після проведення коригування не досягає обсягу 10 тис. грн., то такі розрахунок коригування та податкова накладна реєстрації в Реєстрі не підлягають.

Якщо ж розрахунок коригування виписується до податкової накладної, яка була виписана при здійсненні операцій з постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, то такий розрахунок коригування з 1 січня 2012 року підлягає включенню до Єдиного реєстру податкових накладних незалежно від розміру податку на додану вартість в одній податковій накладній, в розрахунку коригування та незалежно від дати виписки такої податкової накладної, яка має бути попередньо зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних у разі, якщо на момент виписки її не було зареєстровано.

Одночасно повідомляємо, що аналогічна відповідь розміщена в Єдиній базі податкових знань – базі офіційних відповідей Державної податкової служби України на запитання платників.

 

Заступник  Голови                                                                                           А.П. Ігнатов