Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПС України від 28.08.2012 № 936/0/61-12/15-3115

опубліковано 25 грудня 2012 о 16:42

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

 від 28.08.2012 № 936/0/61-12/15-3115

 

Державна податкова служба України розглянула лист <…> щодо оподаткування податком на додану вартість постачання послуг з міжнародного перевезення пасажирів і в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до підпункту 195.1.3 пункту 195.1 статті 195 Податкового кодексу України за нульовою ставкою податку на додану вартість оподатковуються операції з постачання послуг з перевезення пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом.

При цьому для цілей цього підпункту перевезення вважається міжнародним, якщо таке перевезення здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом.

Однак питання єдиного міжнародного перевізного документа для перевезення пасажирів чинним законодавством, у тому числі міжнародним, не визначено.

Таким чином, з метою визначення документів, які є підставою для нарахування податку за нульовою ставкою, слід врегулювати питання визначення єдиного документа з перевезення пасажирів для цілей оподаткування податком на додану вартість.

Зокрема параграфом 1 статті 4 „Проїзні білети” розділу II „Перевезення пасажирів” Угоди про міжнародне пасажирське сполучення (УМПС) передбачено, що документом на право проїзду в міжнародному сполученні у рамках УМПС є пасажирський білет, оформлений ручним або електронним способом, встановленим УМПС, який має літери „МС”.

Крім того, Конвенцією про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і багажу від 09.10.1997 року  передбачено, що державні компетентні органи в галузі автомобільного транспорту розробляють єдині форми квитка, багажної квитанції та формуляру, що затверджуються державними компетентними органами в галузі транспорту держав, територіями яких здійснюється перевезення (ст. 2 Конвенції). В Україні таким державним органом є Міністерство інфраструктури України. <…>

 

Заступник Голови                                                                             А.П. Ігнатов