Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПС України від 03.12.12 № 6392/51-12/15-3416

опубліковано 25 грудня 2012 о 16:46

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 03.12.12 № 6392/51-12/15-3416

 Державна податкова служба України розглянула лист <…> щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з надання послуг з дієтичного харчування учнів 5 – 11 класів у загальноосвітніх навчальних закладах міста Києва за рахунок бюджетних коштів та повідомляє.

Згідно із підпунктом "г" підпункту 197.1.7 пункту 197.1 статті 197 розділу V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, із змінами та доповненнями, операції з надання послуг з харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах та громадян у закладах охорони здоров'я звільняються від оподаткування податком на додану вартість. Порядок надання таких послуг затверджено постановою Кабінетом Міністрів України від 2 лютого 2011 року №116 (далі - Порядок № 116).

Порядком №116 передбачено, що від оподаткування податком на додану вартість звільняються операції з харчування окремих категорій дітей у загальноосвітніх навчальних закладах у межах затверджених норм харчування в грамах за бюджетні кошти.

Відповідно до пункту 5 Порядку № 116 у загальноосвітніх навчальних закладах денної форми навчання за рахунок бюджетних коштів здійснюється харчування учнів з числа дітей, які згідно із Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" гарантується пільгове харчування: дітей 1 - 4 класів; з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; з малозабезпечених сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям", а також за рішенням педагогічної ради - частково вихованців груп продовженого дня (10 відсотків складу групи - повністю, 15 відсотків - наполовину).

Норми харчування у навчальних та оздоровчих закладах затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591 (далі – Постанова 1591).

Пунктом 3 Постанови № 1591 Міністерству освіти і науки, молоді та спорту, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям зобов’язано забезпечити дотримання норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах, затверджених цією постановою, у межах відповідних бюджетних призначень.

Згідно з Постановою № 1591 у загальноосвітніх навчальних закладах норми  харчування для одноразового харчування учнів (в залежності від вікової групи) складаються з чітко визначеного набору продуктів у грамах (додаток 7) або заміни таких продуктів за енергоцінністю (додаток 8).

Використання у харчуванні дітей у навчальних та оздоровчих закладах спеціальних харчових продуктів без погодження з Міністерством охорони здоров'я забороняється.

Для організації харчування учнів, для яких не затверджено норм харчування в грамах за бюджетні кошти, застосовуються грошові норми. Відповідно до абзацу другого пункту 7 Порядку № 116 розмір денної грошової норми на одну особу визначається з урахуванням потреби у раціональному харчуванні та санітарно-гігієнічних вимог, але не більш як 2 відсотки установленого прожиткового мінімуму для дітей віком від шести до 18 років у розрахунку на місяць. При цьому вартість сніданку не може перевищувати 25 відсотків, обіду - 40, полуденка – 10 відсотків розміру денної грошової норми на одну особу.

         Таким чином, операції з надання послуг з харчування. в тому числі  дієтичного, учнів 5 – 11 класів у загальноосвітніх навчальних закладах міста Києва звільняються від оподаткування податком на додану вартість відповідно до норм харчування в грамах, затверджених Постановою № 1591, в межах відповідних бюджетних призначень.  Операції з харчування учнів 5 – 11 класів, для яких не встановлено норми харчування у грамах, звільняються від оподаткування податком на додану вартість лише в межах грошових норм, визначених абзацом другим пункту 7 Порядку № 116.

Операції з харчування учнів поза межами встановлених норм харчування оподаткування у загальному порядку.

 

Заступник  Голови                                                                                          А.П. Ігнатов