Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПС України 06.03.2012р. № 8718/А/17-3214

опубліковано 25 грудня 2012 о 11:50

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

06.03.2012р. № 8718/А/17-3214

Про розгляд звернення

 

Державна податкова служба України розглянула Ваше звернення. щодо плати за землю з фізичних осіб і повідомляє таке.

Земельні відносини в Україні регулюються Земельним кодексом України від 25.10.01 №2768-ІІІ (далі – Земельний кодекс), а справляння плати за землю – Податковим кодексом України від 02.12.10 №2755-ІV (далі – Податковий кодекс).

Згідно із статтею 269 Податкового кодексу платниками податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі.

У статті 270 Податкового кодексу зазначено, що об'єктами оподаткування є земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Статтею 41 Земельного кодексу визначено, зокрема, що гаражно-будівельним кооперативам (далі – ГБК) за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування земельні ділянки для гаражного будівництва передаються безоплатно у власність або надаються в оренду у розмірі, який встановлюється відповідно до затвердженої містобудівної документації.

Згідно зі статтею 116 Земельного кодексу громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування у межах повноважень, визначених Земельним кодексом.

У статті 286 Податкового кодексу зазначено, що підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.

Згідно статті 126 Земельного кодексу документи, що посвідчує право власності або право користування землею є Державний акт на право власності на земельну ділянку та Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою. Право оренди земельної ділянки посвідчується договором оренди землі.

Відповідно до статті 281 Податкового кодексу від сплати податку звільняються: інваліди першої і другої групи, фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років, пенсіонери (за віком), ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб пунктом 281.1 цієї статті, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, зокрема, для будівництва індивідуальних гаражів - не більш як 0,01 гектара.

Тобто, якщо фізична особа, має у власності земельну ділянку, яка надана для будівництва індивідуального гаражу і ця ділянка посвідчується Державним актом на право власності, тільки в цьому випадку вказані особи мають пільги по земельному податку, відповідно до статті 281 Податкового кодексу.

Враховуючи наведене пільга, передбачена статтею 281 Податкового кодексу для власників земельних ділянок або землекористувачів – фізичних осіб не розповсюджуються на гаражно – будівельний кооператив – юридичну особу, навіть, якщо власники гаражів відносяться до пільгової категорії і звільняються від земельного податку, тобто ГБК, має сплачувати податок за земельну ділянку на загальних підставах. а власники гаражів компенсують власнику земельної ділянки (ГБК) сплату земельного податку.

 

Заступник Голови                                                                       А.П. Ігнатов