Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Понад 27 тисяч касових апаратів фіскалізують готівкові розрахунки покупців Івано-Франківщини

, опубліковано 22 березня 2024 о 10:39

Станом на середину березня цього року в обласній податковій службі зареєстровано 27 225 реєстраторів розрахункових операцій, через які суб’єкти господарювання, а це 19636 суб’єктів господарювання, здійснюють готівкові розрахунки за надані послуги чи проданий товар. Про це повідомила начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик.

До речі, 62 % зареєстрованих касових апаратів становлять програмні РРО. Так, серед загальної кількості усіх РРО 10387 становлять класичні, тоді як 16838 – програмні. Про стрімке зростання популярності саме програмних реєстраторів свідчать цифри за 2024 – за 2,5 місяця в податковій службі зареєстровано 432 звичайних РРО, а електронних у чотири рази більше – 1813. Ірина Столярик пояснює це насамперед зручністю та хорошим функціоналом останніх. Окрім того, програмне забезпечення такого реєстратора можна встановити на будь-який уже наявний гаджет – мобільний телефон, ноутбук, планшет та стаціонарний комп’ютер. До того ж вартість та обслуговування ПРРО значно дешевша, ніж його класичного аналога. Варто зауважити, якщо платник обере даний продукт від податкової служби, то його нададуть цілком безкоштовно.

Також посадовець зазначає, що виданий покупцеві фіскальний чек – це гарантія якості товару, підтвердження його легального походження та можливість за потреби повернення товару продавцю. Окрім того, нагадує, що за незастосування РРО під час готівкових розрахунках передбачена відповідальність в розмірі від 25 до 150 % проданого товару чи наданої послуги  відповідно до Закону України від 30.06.2023 №3219-ІХ «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».