Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці довели правомірність винесених податкових повідомлень-рішень на 172,56 млн гривень

, опубліковано 22 липня 2021 о 16:27

Судом підтверджено правомірність винесених ГУ ДПС у Київській області податкових повідомлень-рішень на загальну суму 172,56 млн гривень.

Так, Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду підтримано позицію ГУ ДПС у Київській області та зроблено висновок про те, що товар може бути віднесено до товарної позиції 3824 у випадку, якщо такий товар не класифіковано в будь-якій іншій товарній позиції УКТ ЗЕД.

Опис товару, класифікації якого за УКТ ЗЕД стосується спір, в позиції 3824 обмежений тільки назвою «готові суміші» або «хімічна продукція», тоді як позиція 2207 описує його детальніше, а саме: як «спирт етиловий, неденатурований, з концентрацією спирту 80 об. % або більше», тобто розкриває його характеристики як суміші з такою концентрацією спирту етилового.

Таким чином, суд касаційної інстанції констатував, що етанол як складник бензину, виробництво і реалізацію якого здійснило ТОВ «Узинський цукровий комбінат», відповідає коду 2207 згідно з УКТ ЗЕД. На операції з ним поширюються вимоги, встановлені Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» від 19.12.1995 № 481/95-ВР. Відтак застосування до платника податків фінансових санкцій за порушення статей 2, 14 цього Закону не можна вважати неправомірним.

Окрім цього, прийняття судами попередніх інстанцій висновку експерта як доказу у справі, який підтверджує факт виготовлення і реалізації платником податків товару, що не належить до підакцизних з огляду на технологічний процес його виготовлення, колегія суддів визнала помилковим. Адже  поставлені перед експертами питання стосувалися здебільшого відповідності наданого зразка товару тому чи іншому ДСТУ. При цьому технологічні питання виробництва продукції та її відповідності ДСТУ не є визначальними для вирішення спору.

Відтак, постановою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду касаційну скаргу ГУ ДПС у Київській області задоволено, скасовано рішення судів першої та апеляційної інстанцій про задоволення позовних вимог, прийнято нову постанову, якою відмовлено у задоволенні позовних вимог про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу InfoTAX