Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Судом касаційної інстанції підтверджено правомірність винесених податкових повідомлень-рішень на 109,69 млн гривень

, опубліковано 16 квітня 2021 о 12:34

Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду підтримано позицію ГУ ДПС у м. Києві та встановлено, що господарські операції між ДП «Укртранснафтопродукт» та рядом його контрагентів не мали реального характеру, оскільки до перевірки не надано документи, які б підтверджували постачання товару. Так, не були надані сертифікати відповідності, якості та походження товару; первинні документи, які підтверджують зберігання товару; документи, які підтверджують транспортування (товарно-транспортні накладні, дорожні листи); довіреності на отримання товару; банківські виписки, які б підтверджували реальність придбання товару.

Суд вказав, що встановлені контролюючим органів вищенаведені обставини є правомірною та достатньою підставою для донарахування платнику податків-позивачу зобов’язань з ПДВ.

Окрім цього, судом було взято до уваги інформацію про те, що в ході проведення розслідування в кримінальному провадженні було встановлено, що протягом 2013 – 2014 років на територію України здійснювалося ввезення нафтопродуктів під приводом їх подальшого транзиту, які в дійсності реалізовувалися в межах держави без сплати належних податків, зборів
і платежів.

Відтак, суд погодився з висновком контролюючого органу про те, що за наслідками реалізації нафтопродуктів ДП «Укртранснафтопродукт» не було розраховано та, відповідно, не сплачено акцизний податок.

Разом з тим, суд констатував, що оскільки платником податків було здійснено реалізацію нафтопродуктів, то такий повинен був сплатити екологічний податок та подати відповідну декларацію.

Додатково, колегією суддів касаційної інстанції взято до уваги розбіжності в первинних документах, наданих до перевірки, відсутність обов’язкових реквізитів, а також те, що відповідні первинні документи були надані до перевірки не в повному обсязі.

Постановою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 16.02.2021 у справі № 826/4550/16 касаційну скаргу ДП «Укртранснафтопродукт» залишено без задоволення, а оскаржувані рішення судів першої та апеляційної інстанцій – без змін.

Таким чином, судом касаційної інстанції підтверджено правомірність винесених контролюючим органом податкових повідомлень-рішень на загальну суму 109,69 млн гривень.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»