Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ДПС та Податкова агенція Королівства Швеція підписали Меморандум про співпрацю

, опубліковано 20 лютого 2020 о 17:20

Державна податкова служба України та Податкова агенція Королівства Швеція (Skatteverket) розпочинають новий етап співробітництва. За участі керівників двох відомств сьогодні було підписано Меморандум.

Відповідно до укладеного документа сторони співпрацюватимуть за двома напрямами. По-перше, вдосконалюватимуть сферу надання послуг платникам податків. Основна увага приділятиметься розробці методів і процедур у цій сфері, які сприятимуть підвищенню рівня дотримання податкового законодавства платниками податків.

По-друге, співпраця стосуватиметься безпосередньо кадрового потенціалу податкової служби. Так, шведська сторона консультуватиме українських податківців щодо підвищення ефективності у сфері управління змінами та посилення спроможності організації з питань міцного лідерства, професійного розвитку працівників служби, дотримання ними принципів доброчесності та етики. Значна увага приділятиметься і побудові системи адаптації та постійного навчання персоналу відповідно до потреб Служби.

«Підписання Меморандуму про співпрацю з Податковою агенцією Швеції – це для нас не пересічна подія, оскільки ми давно співпрацюємо з нашими колегами стосовно реформи Державної податкової служби. Зокрема, на цьому етапі ми сфокусуємося на покращенні клієнтського сервісу та перейдемо на новий рівень у відносинах з платниками податків. Ми будемо навчати і тренувати наш менеджмент для того, щоб зміни, які ми впроваджуємо у Службі, відбувалися швидше, якісніше і мали позитивні результати», – зазначив Голова ДПС Сергій Верланов.

Очільник Державної податкової служби підкреслив, що впровадження проєкту технічної співпраці між двома службами сприятиме перетворенню ДПС на більш сучасну, надійну, ефективну та сервісорієнтовну службу.

Зі свого боку Генеральний директор Податкової агенції Швеції Катрін Вестлінг Палм зауважила, що в процесі спільної роботи податкових органів двох країн увагу буде зосереджено на створенні клієнтоорієнтованої сервісної служби.

«В Україні ми намагатимемося досягти нового рівня співпраці та відносин між платниками податків та податковими органами. У рамках нашого проєкту ми також маємо допомогти податковій службі запровадити кращий менеджмент для проведення цього процесу та ефективно управляти змінами, аби перетворити податкову службу України на сучасну передову інституцію», ­– зазначила Катрін Вестлінг Палм.

Зазначимо, що спільним проєктом податківців України та Швеції передбачено розробку процедур у межах двох компонентів – «Орієнтація на платника податків» та «Управління людськими ресурсами: лідерство та командна робота».

У рамках першого компонента будуть здійснюватися заходи, спрямовані на покращення надання послуг платникам податків не лише електронних, але й традиційних. І українські, і шведські податківці одностайні у тому, що максимальне надання послуг та високий рівень сервісу безпосередньо впливають на рівень дотримання платниками податкового законодавства.

Під час реалізації другого компонента увага приділятиметься розвитку людських ресурсів. Так, розроблятиметься методологія для оцінювання працівників, а також постійного навчання з урахуванням змін організаційної структури. Водночас розглядатимуться питання доброчесності, внутрішніх комунікацій та управління змінами.