Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності наказу Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 № 481 «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення»

опубліковано 26 жовтня 2020 о 15:48

1. Вид та назва регуляторного акта, результативність якого відстежується, дата його прийняття та номер

Наказ Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 № 481 «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення» (далі – наказ), зареєстрований у Міністерстві юстиції України  01.10.2013 за № 1686/24218.

2. Назва виконавця заходів з відстеження

Державна податкова служба України (Департамент податкового адміністрування).

3. Цілі прийняття акта

Цілями виданого наказу є виконання вимог пункту 177.10 статті 177 та пункту 178.6 статті 178 розділу IV Податкового кодексу України (далі – Кодекс); затвердження  Порядку ведення фізичними особами – підприємцями та фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та форми Книги обліку доходів і  витрат.

4. Строк виконання заходів з відстеження

Жовтень 2020 року.

5. Тип відстеження

Періодичне.

6. Методи одержання результатів відстеження

Відстеження результативності наказу здійснювалось шляхом аналізу якісних та кількісних показників.

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Періодичне відстеження результативності наказу здійснювалось через три роки після дня закінчення проведення попереднього періодичного відстеження (2017 рік) цього наказу статистичним шляхом.

Цей регуляторний акт офіційно розміщено на вебпорталі Державної податкова служби України у рубриці «Регуляторна політика».

Відстеження результативності акта здійснювалось за допомогою:

аналізу зауважень та пропозицій суб’єктів господарювання, фізичних  осіб – платників податків, які надійшли на вебпортал ДПС, де у рубриці «Регуляторна політика/Реєстри регуляторних актів» офіційно розміщено цей регуляторний акт;

аналізу відомостей, отриманих з Реєстру страхувальників.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

 

Показник

 

 

За оперативними  даними

 

Одиниці виміру

Розмір витрат бюджету

Не потребує виділення додаткових коштів з державного бюджету

 

Кількість фізичних осіб –  підприємців та фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність та які ведуть Книгу  обліку доходів і  витрат (станом на 01.09.2020)

 

        Загальна кількість:

      462,3 = (435 + 27,3)

 

 

тис. осіб

Кошти, витрачені платником податків на реалізацію регуляторного акта*

         20*

 

         1**

Не потребує додаткових коштів та інших витрат

грн

 

год

Рівень поінформованості платників єдиного внеску

       100

Високий. Наказ опубліковано:

на офіційному порталі ДПС (www.tax.gov.ua); на сторінці  Інформаційно-аналітичного центру «ЛІГА» (www.ligazakon.ua)

  відс.

 

*Вартість 1 примірника Книги обліку доходів і  витрат за встановленою формою у 2020 році визначається у межах 15 – 25 грн, для розрахунку витрат використано середнє значення – 20 гривень. Потребує врахування той факт, що записи до Книги здійснюються при отриманні доходу, отже примірник Книги обліку доходів і  витрат може використовуватися платниками податків невизначений термін, до його закінчення (тобто більше року тощо). 

**Строки виконання етапів адміністративної послуги з реєстрації книги обліку доходів і витрат, затверджені наказом Державної фіскальної служби України від 19.04.2019 № 320 «Про затвердження типових інформаційних та технологічних карток адміністративних послуг», становлять 1 годину, видача книги після реєстрації здійснюється у день звернення  платника податків.

Наказ не впливає на інтереси інших платників податків та відповідно не порушує або упереджує їх законні інтереси у сфері податкових зобов’язань.

За період здійснення періодичного відстеження на адресу, зазначену на офіційному вебпорталі ДПС, пропозицій і зауважень щодо змісту регуляторного акта не надходило.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Затвердження наказу надало можливість визначити єдиний порядок прийняття банками платіжних доручень та інших розрахункових документів на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на які нараховується єдиний внесок.

Разом з тим Законом України від 21 грудня 2016 року № 1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (пункт 2 розділу І) (далі – Закон № 1797), що передбачає приведення підзаконних актів у відповідність до вимог цього Закону.   

Відповідно до Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 375, та Положення про Державну податкову службу України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06 березня 2019 року № 227, формування податкової політики покладено на Міністерство фінансів України.

Водночас відповідно до вимог розділу ХІV Кодексу в частині ведення обліку доходів і втрат фізичними особами – підприємцями та фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та відповідно до Закону України від 14 липня 2020 року № 786-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб підприємців» (далі – Закон № 786) з 01.01.2021 фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані вести облік доходів і витрат за Типовою формою. Типова форма, за якою здійснюється облік доходів і витрат, та порядок ведення такого обліку визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечую формування та реалізує державну фінансову політику. Тому є необхідність розроблення та затвердження типової форми обліку доходів і витрат та порядку її заповнення.

Отже, з метою приведення підзаконного акта у відповідність до вимог законів №№ 1797 та 786 потребує розроблення проєкт наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її заповнення».

Враховуючи викладене, проєкт буде затверджений Міністерством фінансів України у новій редакції та водночас передбачається визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 № 481 «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення».

Державне регулювання у такому випадку передбачає забезпечення реалізації державою регуляторної функції, яка полягає в обов’язковому за наявності законодавчих змін приведенні положень підзаконних актів у відповідність до законодавства.

Прийняття проєкту наказу не має на меті встановлення інших положень, пов’язаних з регулюванням таких відносин за ініціативою регуляторного органу.

Таким чином, оцінювання результативності наказу свідчить про досягнення високого рівня визначених цілей, необхідність і доцільність дії такого наказу надалі, але до прийняття наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її заповнення».

 

Голова Державної податкової

служби України                                                                   Олексій ЛЮБЧЕНКО