Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності постанови Кабінету Міністрів України від 21 травня 2012 року № 461 «Про затвердження переліку товарів, ввезення яких на митну територію України та/або переміщення територією України прохідним та внутрішнім транзитом здійснюється за умови обов’язкового надання митним органам забезпечення сплати митних платежів»

опубліковано 16 травня 2018 о 08:51

1. Вид та назва регуляторного акта

Постанова Кабінету Міністрів України від 21 травня 2012 року № 461 «Про затвердження переліку товарів, ввезення яких на митну територію України та/або переміщення територією України прохідним та внутрішнім транзитом здійснюється за умови обов’язкового надання митним органам забезпечення сплати митних платежів» (далі – постанова № 461).

2. Назва виконавця заходів з відстеження результативності

Державна фіскальна служба України (Департамент організації митного контролю).

3. Цілі прийняття акта

Метою прийняття цього нормативного акта є забезпечення контролю за транзитним переміщенням митною територією України високоліквідних товарів з високим рівнем оподаткування шляхом обов’язкового надання митним органам забезпечення сплати митних платежів.

Акт прийнято з метою недопущення втрат дохідної частини бюджету у разі недоставлення товарів, транспортних засобів комерційного призначення до митниці призначення. Постановою № 461 затверджено перелік товарів, до яких при транзитному переміщенні територією України органам доходів і зборів обов’язково надається забезпечення сплати митних платежів.

4. Строк виконання заходів з відстеження

Травень 2018 року.

5. Тип відстеження

Періодичне відстеження.

6. Метод одержання результатів відстеження

Відстеження результативності зазначеного регуляторного акта здійснювалось шляхом аналізу якісних та кількісних показників.

 7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Відстеження результативності постанови здійснювалося на основі статистичних даних, отриманих від митниць ДФС та гарантів, за період з 01.01.2017 по 31.12.2017.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Кількість суб’єктів ЗЕД, на яких поширюється дія акта

Акт поширюється на всіх суб’єктів ЗЕД, які здійснюють транзитні переміщення товарів згідно з Переліком, затвердженим постановою № 461

Рівень поінформованості суб’єктів ЗЕД, гарантів

 

Високий. Постанову оприлюднено:

в газеті «Урядовий кур’єр» (30.05.2012 № 95); в журналі «Офіційний вісник України» (05.06.2012 № 40, стор. 314, стаття 1554). Постанову розміщено в мережі Інтернет на Урядовому порталі, офіційному порталі Верховної Ради України, офіційному веб-порталі ДФС, а також у місцях розташування територіальних органів доходів і зборів для загального ознайомлення

Час та кошти, витрачені суб’єктами ЗЕД на реалізацію регуляторного акта

Інформація у ДФС відсутня щодо додаткових матеріальних та інших витрат суб’єктів ЗЕД

Сума митних платежів до державного бюджету з настанням гарантійного випадку

 

Станом на 31.12.2017 загальна кількість відправлень товарів (експорт, імпорт, транзит) становить 2 519 777.

Протягом 2017 року як забезпечення сплати митних платежів митницям загалом було надано 79 807 гарантій, що надані у вигляді документів, на загальну суму 70 359 млн. гривень.

У зв’язку з настанням гарантійного випадку до державного бюджету відшкодовано:

за порушення процедури перевезення на умовах Конвенції МДП – 8 243 тис гривень;

незалежними фінансовими посередниками –2 285 тис. гривень

 9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Таким чином, оцінювання результативності постанови свідчить про досягнення високого рівня визначених цілей та необхідність і доцільність подальшого існування такої постанови.

За результатами проведеного аналізу можна зробити висновок, що регуляторний акт має достатній рівень досягнення визначених цілей.

 

В.о. Голова Державної

фіскальної служби України

 

М.В. Продан