Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності спільного наказу ДПА України та Держказначейства України від 03.02.2011 № 68/23 «Про затвердження Порядку формування та надсилання узагальненої інформації про обсяги сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість, визначені у висновках»

опубліковано 18 квітня 2018 о 11:34

1. Вид та назва регуляторного акта

Спільний наказ ДПА України та Держказначейства України від 03.02.2011 № 68/23 «Про затвердження Порядку формування та надсилання узагальненої інформації про обсяги сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість, визначені у висновках» (далі – наказ № 68/23).

2. Назва виконавця заходів із відстеження

Державна фіскальна служба України.

3. Цілі прийняття регуляторного акта

Наказом № 68/23 затверджено Порядок, розроблений у зв’язку із прийняттям Податкового кодексу України (далі – Кодекс) та з метою забезпечення координації дій органів державної податкової служби та державного казначейства у процесі бюджетного відшкодування сум податку на додану вартість, які заявлені до відшкодування платниками податку.

Затвердження Порядку взаємодії органів державної податкової служби та органів державної казначейської служби в процесі відшкодування податку на додану вартість передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 17 січня 2011  року № 39 «Про затвердження Порядку взаємодії органів державної податкової служби та органів державної казначейської служби в процесі відшкодування податку на додану вартість».

Дотримання вимог наказу № 68/23 є обов’язковим під час взаємодії органів державної податкової служби та органів державної казначейської служби в процесі відшкодування податку на додану вартість.

4. Строк виконання заходів із відстеження

Заходи із відстеження здійснювались у січні-березні 2017 року.

5. Тип відстеження

Періодичне.

6. Методи одержання результатів відстеження

Результати періодичного відстеження результативності наказу № 68/23 отримані шляхом аналізу даних соціологічного опитування працівників регіональних органів Державної фіскальної служби та статистичних даних.

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, та способи одержання даних

Періодичне відстеження результативності  наказу № 68/23 виконано на основі даних, отриманих шляхом соціологічного опитування працівників територіальних органів ДФС, які забезпечують взаємодію органів державної фіскальної служби та органів державної казначейської служби в процесі відшкодування податку на додану вартість, та статистичних даних щодо достатності забезпечення поставлених цілей та соціально-економічних наслідків дії наказу № 68/23.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Встановлення кількісних та якісних значень показників результативності регуляторного акта у 2017 році (станом на 01.04.2017) виконано на підставі результатів опитування працівників 25 територіальних органів Державної фіскальної служби. Представники 25 органів (100 відс.) позитивно оцінили положення регуляторного акта.

Показником результативності наказу вважається здатність регуляторного акта забезпечити злагодженість дій органів державної податкової служби (ДФС) та органів державної казначейської служби в процесі відшкодування податку на додану вартість, враховуючи періодичність таких дій відповідно до поданої податкової звітності. Звітним (податковим) періодом згідно зі статтею 202 Кодексу є один календарний місяць, а у випадках, особливо визначених Кодексом, календарний квартал.

Відповідно до Закону України від 21 грудня 2016 року № 1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» внесено зміни до Кодексу та запроваджено єдиний Реєстр заяв про повернення сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

Узв’язку із змінами, внесеними до Кодексу, прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 25 січня 2017 року № 26 «Про затвердження Порядку ведення Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість», якою з 01 квітня 2017 року скасовано постанову Кабінету Міністрів України від 17 січня 2011 року № 39 «Про затвердження Порядку взаємодії органів державної податкової служби та органів державної казначейської служби в процесі відшкодування податку на додану вартість».

Наказом Міністерства фінансів України від 03.03.2017 № 326 затверджено Порядок інформаційної взаємодії Міністерства фінансів України з Державною фіскальною службою України та Державною казначейською службою України в процесі формування Реєстру заяв про повернення сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

Статистичні дані свідчать, що на рахунки платників відшкодовано податку на додану вартість у 2015 році у розмірі 68 405,3 млн.грн.,
у 2016 році – 94 405,4 млн.гривень. Станом на 01.04.2017 відшкодовано на рахунки платників податку на додану вартість у розмірі 26 928,5 млн.грн., що на 21,2 відс., або 4 718,3 млн.грн. більше ніж за відповідний період попереднього року (22 210,2 млн.гривень).

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного актата ступеня досягнення визначених цілей

Відповідно до Закону України від 21 грудня 2016 року № 1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» внесено зміни до Кодексу та запроваджено єдиний Реєстр заяв про повернення сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

У зв’язку із змінами, внесеними до Кодексу, прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 25 січня 2017 року № 26 «Про затвердження Порядку ведення Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість», якою з 01 квітня 2017 року скасовано постанову Кабінету Міністрів України від 17 січня 2011 року № 39 «Про затвердження Порядку взаємодії органів державної податкової служби та органів державної казначейської служби в процесі відшкодування податку на додану вартість».

Наказом Міністерства фінансів України від 03.03.2017 № 326 затверджено Порядок інформаційної взаємодії Міністерства фінансів України з Державною фіскальною службою України та Державною казначейською службою України в процесі формування Реєстру заяв про повернення сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

Враховуючи викладене, наказ № 68/23 потребує скасування.  Подальше повноцінне відстеження результативності акта є недоцільним.

 

В.о. Голови Державної

фіскальної служби України                                                       М.В. Продан