Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про повторне відстеження результативності регуляторного акта – постанови Кабінету Міністрів України від 30 січня 2015 року № 20 „Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних”

опубліковано 26 квітня 2016 о 10:00

1. Вид та назва регуляторного акта

Постанова Кабінету Міністрів України від 30 січня 2015 року № 20 „Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних” (далі –  Постанова).

 

2. Виконавець заходів із відстеження

Державна фіскальна служба України.

 

3. Цілі прийняття акта

Основною ціллю розробки Постанови є запровадження реєстрації всіх податкових накладних та розрахунків коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної платниками податку в Єдиному реєстрі податкових накладних в умовах дії системи електронного адміністрування податку на додану вартість, яке здійснюється на виконання статей 2001 та 201 розділу V Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

 

 4. Строк виконання заходів із відстеження

Квітень 2016 року.

 

 5. Тип відстеження

Повторне відстеження.

 

 6. Методи одержання результатів відстеження

Для одержання результатів повторного відстеження застосовувались статистичні дані.

 

7. Дані, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Для відстеження результативності регуляторного акта використовувались дані з Єдиного реєстру податкових накладних.

 

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Основним показником результативності є кількість податкових накладних від суб’єктів господарювання, на яких поширюється дія акта, тобто зареєстрованих платниками ПДВ.Станом на 01.04.2016  кількість платників, які здійснили реєстрацію податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, становить 171 584  платників (168 989 за відповідний період 2015 року).За січень – березень 2016  року в Єдиному реєстрі податкових накладних зареєстровано 47 816 757  (49 327 531за відповідний період 2015 року) податкових накладних із сумою ПДВ 261 528,59 млн. грн. (200 093,34 грн. за відповідний період 2015 року) (у т.ч. зареєстровано більше ніж 2 063 183 накладних із сумою ПДВ понад 10 тис. грн.) (1 608 802 за відповідний період 2015 року). Рівень поінформованості платників ПДВ щодо основних положень акта є високим – регуляторний акт розміщено для оприлюднення на офіційному веб-порталі ДФС (www.sfs.gov.ua).Постанова не впливає на інтереси інших суб’єктів господарювання, тому не може порушувати або упереджувати їх законні інтереси у сфері господарювання.Наведені показники слугуватимуть джерелом порівняльних даних для аналізу результативності цього акта під час проведення подальших повторного та періодичних відстежень.

 

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Видання постанови відповідає реалізації державної політики у сфері запровадження системи електронного адміністрування податку на додану вартість.  За допомогою електронного адміністрування ПДВ можливо визначити умову для надання права реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, тобто наявність сум податку за отриманими податковими накладними на момент реєстрації, за їх недостатності – поповнення рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість та суму сплати податку при ввезенні товарів на митну територію України. Крім того, зменшено кількість критеріїв для автоматичного бюджетного відшкодування. Зокрема, відшкодування ПДВ експортерам та інвесторам в автоматичному режимі здійснюється на місяць раніше, ніж було. Як наслідок – зменшення кількості звірок та перевірок для бізнесу, у тому числі перевірок за всім ланцюгом постачань до виробника або імпортера.Оскільки ведення Єдиного реєстру податкових накладних є однією із  складових системи адміністрування ПДВ, прийняття регуляторного акта опосередковано впливає на розмір надходжень ПДВ до державного та місцевих бюджетів і державних цільових фондів.За результатами відстеження встановлено стале досягнення регуляторним актом цілей, задекларованих при його прийнятті. 

 

Голова Державної фіскальної служби України                        Р.М. Насіров