Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про повторне відстеження результативності постанови Кабінету Міністрів України від 14 травня 2015 року № 273 «Деякі питання стягнення готівки, яка належить платникові податків, у рахунок погашення його податкового боргу»

опубліковано 19 лютого 2016 о 09:33

 

 

1. Вид та назва регуляторного акта, результативність якого відстежується, дата його прийняття та номер

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 14 травня 2015 року № 273 «Деякі питання стягнення готівки, яка належить платникові податків, у рахунок погашення його податкового боргу» (далі – постанова).

 

2. Назва виконавця заходів з відстеження

 

Державна фіскальна служба України (Департамент погашення заборгованостей).

 

3. Цілі державного регулювання

 

Метою прийняття постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання стягнення готівки, яка належить платникові податків, у рахунок погашення його податкового боргу» є приведення нормативно-правових актів Уряду у відповідність до положень Закону України від 28 грудня 2014 року № 71 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».

Зокрема, зазначеним Законом доповнено підрозділ 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – Кодекс) новим пунктом, згідно з яким тимчасово, до 1 липня 2015 року, встановлювалося, що у випадках, коли податковий борг виник у результаті несплати грошового зобов’язання, самостійно визначеного платником податків у податковій декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у встановлені Кодексом строки, стягнення коштів за рахунок готівки, що належить такому платнику податків та/або коштів з рахунків такого платника у банках, здійснюється за рішенням керівника контролюючого органу без звернення до суду за умови, якщо такий податковий борг перевищує 5 мільйонів гривень та відсутні зобов’язання держави щодо повернення такому платнику податків помилково та/або надміру сплачених ним грошових зобов’язань.

 

4. Строк виконання заходів з відстеження

 

Лютий 2016 року.

 

5. Тип відстеження

 

Повторне.

 

6. Методи одержання результатів відстеження

 

Відстеження результативності зазначеного вище регуляторного акта здійснювалось шляхом аналізу якісних та кількісних показників.

 

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

 

Відстеження результативності постанови здійснювалося на основі статистичних даних.

Результативність регуляторного акта відстежувалась за зведеною інформацією про суми заборгованості, які надійшли до державного бюджету від здійснення заходів стягнення, передбачених постановою.

Завдяки механізму, передбаченому пунктом 32 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу та постановою, станом на 01.07.2015 у рахунок погашення податкового боргу платників податків до бюджету надійшло 58 млн. гривень.

 

 

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта.

 

Розмір надходжень до бюджету

 

Надходження податків, зборів (обов’язкових платежів) до зведеного бюджету станом на 01.07.2015 (строк закінчення дії постанови) у рахунок погашення податкового боргу платників податків до бюджету надійшло    58 млн. гривень.

Кількість суб’єктів господарювання, на яких поширюється дія акта

Дія акта поширюється на всіх суб’єктів господарювання (як на юридичних, так і на фізичних осіб), що мають податковий борг, який обліковується в органах державної фіскальної служби.

Час та кошти, витрачені суб’єктами підприємницької діяльності на реалізацію регуляторного акта

 

Реалізація постанови не потребувала додаткових матеріальних та інших витрат суб’єктів господарювання.

Рівень поінформованості суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб

 

Високий. Постанова опублікована в «Урядовому кур'єрі», № 87 (19.05.2015), «Офіційному віснику України», № 40 (29.05.2015), а також розміщена на офіційному веб-порталі ДФС (www.sfs.gov.ua) та в Інформаційно-правовій системі «ЛІГА: Закон» (www.ligazakon.ua).

 

9. Оцінка результативності акта та ступеня досягнення визначених цілей

 

Застосування на практиці зазначеної постанови надало можливість державі в особі органів державної фіскальної служби стягнути на підставі рішення керівника контролюючого органу без рішення суду з платників податків готівкові кошти в рахунок погашення податкового боргу та тим самим повернути належні бюджету кошти, що свідчить про ефективність її застосування. Тому тимчасовий характер дії такої постанови, що обмежується Кодексом, доцільно було б продовжити.

Таким чином, оцінювання результативності постанови свідчить про досягнення високого рівня (90 відс.) визначених цілей постанови.

 


Голова Державної

фіскальної служби України                                                   Р.М. Насіров