Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності постанови Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2004 року № 1367 „Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”

опубліковано 13 серпня 2015 о 16:07

1. Вид та назва регуляторного акта 

Постанова Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2004 року № 1367 „Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” (далі – Постанова № 1367). 

2. Виконавець заходів із відстеження 

Державна фіскальна служба України (Департамент контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів). 

3. Цілі прийняття акта 

Постановою № 1367 внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 19 квітня 1993 року № 283 „Про встановлення порядку виготовлення бланків  цінних паперів і документів суворого обліку”, згідно з якими бланки товарно-транспортних накладних на переміщення спирту етилового, високооктанових кисневмісних домішок та алкогольних напоїв (далі – товарно-транспортні накладні) включено до переліку документів суворого обліку.

Також постановою № 1367 внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2004 року № 786 „Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 19 квітня 1993 р. № 283”, якими передбачено:

затвердження форм товарно-транспортних накладних;

формування щоквартальних заявок на виготовлення бланків товарно-транспортних накладних згідно із замовленнями суб’єктів господарювання;

забезпечення бланками товарно-транспортних накладних суб’єктів господарювання, які мають відповідні ліцензії на виробництво та торгівлю зазначеною продукцією;

забезпечення контролю за переміщенням спирту етилового, високооктанових кисневмісних домішок та алкогольних напоїв. 

4. Строк виконання заходів з відстеження

З 27.07.2015 по 14.08.2015. 

5. Тип відстеження 

Періодичне відстеження. 

6. Методи одержання результатів відстеження 

Для одержання результатів відстеження застосовувався статистичний метод. 

7. Дані, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних 

Відстеження результативності регуляторного акта здійснювалося шляхом аналізу результативності статистичних показників. 

8.   Дані, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Основним показником результативності регуляторного акта є посилення контролю держави за виробництвом, обігом, транспортуванням спирту, унеможливлення виготовлення необлікованого спирту етилового, фальсифікованих алкогольних напоїв і, відповідно, збільшення надходжень коштів до бюджету.  

9. Кількісні та якісні значення показників результативності акта 

За 2013 рік реалізовано 14130,38 тис. дал спирту етилового ректифікованого. До бюджету надійшло 24056,1 млн. грн. акцизного податку від реалізації спирту та алкогольних напоїв.

За 2014 рік реалізовано 12121,65 тис. дал спирту етилового ректифікованого. До бюджету надійшло 25668,7 млн. грн. акцизного податку від реалізації спирту та алкогольних напоїв.

За 6 місяців 2015 року реалізовано 4081,95 тис. дал спирту етилового ректифікованого. До бюджету надійшло 17460,1 млн. грн. акцизного податку від реалізації спирту та алкогольних напоїв. 

10. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей 

Відповідно до п. 10 Порядку визначення виробників і покупців спирту та здійснення контролю за його обігом, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 серпня 2002 року № 1266, транспортування спирту без товарно-транспортних накладних забороняється.

Статтею 230 Податкового кодексу України передбачено, що представник контролюючого органу на акцизному складі підприємства, що виробляє спирт, надає дозвіл на відвантаження спирту з акцизного складу шляхом проставляння штампа „Виїзд дозволено” на товарно-транспортній накладній.

Форми товарно-транспортних накладних № 1-ТН /спирт/, № -ТН /вкд/ та № 1-ТН /алкогольні напої/ встановлені Інструкцією про застосування форм товарно-транспортних накладних на переміщення спирту етилового, високооктанових кисневмісних домішок та алкогольних напоїв, затвердженою наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 28.04.2005 № 154, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 28.07.2005 за № 817/11097.

З прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 14 травня 2012 року № 456 „Деякі питання використання бланків цінних паперів, документів суворої звітності, господарська діяльність з виготовлення яких підлягає ліцензуванню” бланки товарно-транспортних накладних виключені з переліку бланків суворої звітності.

Прийняття Постанови № 1367 надало змогу відповідним органам виконавчої влади більш ефективно забезпечити реалізацію контрольної функції у сфері обігу спирту і алкогольних напоїв, встановити єдині вимоги до оформлення товарно-транспортних накладних на переміщення такої продукції.  

 

Голова Державної

фіскальної служби України                                                          Р.М. Насіров