Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про повторне відстеження результативності наказу Міністерства доходів і зборів України від 19.07.2013 № 288 „Про затвердження форм звітності з особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами та порядку їх заповнення”

опубліковано 07 липня 2015 о 19:01

1. Вид та назва регуляторного акта, відстеження результативності якого здійснюється

Наказ Міністерства доходів і зборів України від 19.07.2013 № 288 „Про затвердження форм звітності з особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами та порядку їх заповнення”, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 9 серпня 2013 року за № 1372/23904 (далі – наказ № 288). 

2. Назва виконавця заходів з повторного відстеження результативності регуляторного акта

Державна фіскальна служба України.

3. Цілі прийняття акта

Цілями наказу є забезпечення виконання прийнятого Верховною Радою України Закону України від 20 листопада 2012 року № 5503-VІ „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів” (далі – Закон №5503), яким внесено зміни до статті 14 Податкового кодексу України (далі – Кодекс). Внесеними змінами доповнено визначення акцизного податку (це також особливий податок на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами) та встановлений порядок подання податкової декларації та сплати особливого податку.

4. Строк виконання заходів із повторного відстеження результативності регуляторного акта

З 16.06.2015 по 25.06.2015.

5. Тип відстеження

Повторне відстеження.

6. Методи одержання результатів відстеження

Для одержання результатів відстеження застосовувався статистичний метод. 

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалась результативність, а також способи одержання даних

Повторне відстеження результативності наказу здійснено шляхом аналізу зведених даних з надходжень за податковими деклараціями з особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

За нарахованими за податковими деклараціями сумами особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами до державного бюджету надійшло:

у 2013 році – 109 525,5 тис. грн.;

у 2014 році – 48 129,5 тис. гривень.

У 2015 році за нарахованими у попередніх періодах сумами особливого податку до бюджету надійшло 3 705, 1 тис. гривень. 

 Показником результативності наказу є забезпечення виконання положень  Кодексу. Зниження обсягів надходження коштів до бюджету свідчить про його неефективність та непрозорість.

9. Оцінка можливих результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

На підставі результатів повторного відстеження результативності регуляторного акта можна зробити висновок, що в цілому шляхом впровадження цього нормативного акта забезпечено виконання норм Кодексу. При цьому вплив на формування державного бюджету особливого податку, протягом двох років, знизився.

Але оскільки Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII „Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи” з визначення поняття „акцизний податок” вилучено слова „а також особливий податок на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами” (абзац третій пункту 5 розділу 1), зазначений особливий податок з 01.01.2015 скасовано.

З огляду на викладене та відповідно до чинного законодавства розроблено проект наказу Міністерства фінансів України „Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства доходів і зборів України   від 19 липня 2013 року № 288”, який на сьогодні погоджується зацікавленими міністерствами та відомствами.

Скасування наказу № 288 забезпечить приведення у відповідність до норм чинного законодавства нормативно-правових актів, що регулюють

подання податкової звітності з особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами.

Враховуючи викладене, після прийняття проекту наказу Міністерства фінансів України „Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства доходів і зборів України від 19 липня 2013 року № 288” періодичне відстеження результативності наказу № 288 проводитись не буде у зв’язку з відсутністю об’єкта оподаткування. 

 

Голова Державної  фіскальної                                                     

служби України                                                                          Р.М. Насіров