Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ЗВІТ про повторне відстеження результативності наказу Міністерства доходів і зборів України від 03.06.2013 № 143 «Про затвердження Порядку подання платником податків заяви про проведення документальної невиїзної позапланової електронної перевірки та прийняття рішення територіальним органом Міністерства доходів і зборів України про проведення такої перевірки», зареєстрованого у Міністерстві юстиції У країни 13.06.2013 за № 950/23482

опубліковано 18 червня 2015 о 12:23

ЗВІТ

про повторне відстеження результативності  наказу Міністерства доходів і зборів України від 03.06.2013 № 143 «Про затвердження Порядку подання платником податків заяви про проведення документальної невиїзної позапланової електронної перевірки та прийняття рішення територіальним органом Міністерства доходів і зборів України про проведення такої перевірки», зареєстрованого у Міністерстві юстиції У країни 13.06.2013 за № 950/23482

1. Вид та назва регуляторного акта

Наказ Міністерства доходів і зборів України від 03.06.2013 № 143 «Про затвердження Порядку подання платником податків заяви про проведення документальної невиїзної позапланової електронної перевірки та прийняття рішення територіальним органом Міністерства доходів і зборів України про проведення такої перевірки», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 13.06.2013 за № 950/23482 (далі - наказ № 143).

2. Назва виконавця заходів із відстеження

Державна фіскальна служба України.

3. Цілі прийняття регуляторного акта

Наказом № 143 забезпечено виконання вимог підпункту 75.1.2 пункту 75.1 статті 75 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) щодо встановлення єдиного порядку надання платником податків заяви про проведення документальної невиїзної позапланової електронної перевірки та прийняття рішення контролюючим органом про її проведення.

4. Строк виконання заходів із відстеження

Заходи із повторного відстеження результативності регуляторного акта проведено протягом квітня - травня 2015 року.

5. Тип відстеження

Повторне відстеження.

6. Методи одержання результатів відстеження

Під час повторного відстеження результативності регуляторного акта використано статистичний метод та аналіз зауважень і пропозицій.

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, та способи одержання цих даних

Повторне відстеження результативності наказу № 143 здійснено шляхом аналізу статистичної інформації, отриманої від територіальних органів ДФС, щодо проведення електронних перевірок, обізнаності платників податків та виникнення проблемних питань, пов'язаних із запровадженим сервісом.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Наказом №143 встановлено загальний формат та порядок подання платником податків документів, пов'язаних з обчисленням та сплатою податків і зборів, необхідних для проведення електронної перевірки.

У ході проведення дослідження оцінювались показники результативності:

рівень поінформованості суб'єктів господарювання щодо основних положень регуляторного акта;

кількість суб'єктів господарювання, на яких поширюється дія регуляторного акта.

Цей регуляторний акт розміщено на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України в мережі Інтернет (у^у.8і§.§оу.иа). Також з метою інформування платників податків стосовно проведення електронних перевірок проводились круглі столи, зустрічі та семінари.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Впровадження сервісу з проведення електронних документальних невиїзних перевірок потребує розробки програмного забезпечення, його подальшого ліцензування, придбання коштовного сучасного комп'ютерного обладнання, що вимагає значних бюджетних коштів в умовах запровадження режиму їх економії в країні. У подальшому, у разі стабілізації економіки в Україні та виділення коштів з Державного бюджету України, Державною фіскальною службою України буде здійснюватись впровадження електронних сервісів платникам податків, у тому числі шляхом проведення електронних документальних невиїзних перевірок за їх заявами. У зв'язку з цим до підпункту 75.1.2 пункту 75.1 статті 75 глави 8 розділу II Кодексу Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи" внесено відповідні зміни.

Наказ №143 забезпечив можливість реалізації передбачених Кодексом прав платників податків на здійснення електронних перевірок завдяки встановленню загального формату та порядку подання платником податків в електронному вигляді документів, які пов'язані з обчисленням та сплатою податків і зборів та які необхідні для проведення електронної перевірки, а також оперативність отримання такої інформації внаслідок чіткого визначення прав та обов'язків посадових осіб контролюючих органів та платників податків при організації подання документів для електронної перевірки. На підставі результатів повторного відстеження можна зробити висновок, що в цілому шляхом впровадження цього нормативного акта вдалося досягти визначених цілей.      

 

Голова Державної фіскальної

служби України                                                                                Р.М. Насіров

«    »___          2015 року