Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про базове відстеження результативності постанови Кабінету Міністрів України від 04 лютого 2015 р. № 36 „Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 р. №1243”

опубліковано 16 червня 2015 о 15:44

 Звіт про базове відстеження результативності

постанови Кабінету Міністрів України від 04 лютого 2015 р. № 36 „Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 р. №1243”

1. Вид та назва регуляторного акта, результативність якого відстежується, дата його прийняття та номер

Постанова Кабінету Міністрів України від 04 лютого 2015 р. № 36 „Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 р. № 1243” (далі – постанова).

2. Назва виконавця заходів з базового відстеження результативності регуляторного акта

Державна фіскальна служба України.

3. Цілі прийняття акта

Відповідно до пункту 7 статті 9 Закону України від 06 вересня 2012 року  № 5203-VІ „Про адміністративні послуги” (далі – Закон № 5203) суб'єкт надання адміністративної послуги не може вимагати від суб'єкта звернення документи або інформацію, що перебувають у володінні суб'єкта надання адміністративних послуг або у володінні державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ або організацій, що належать до сфери їх управління.

Метою прийняття акта є приведення постанови Кабінету Міністрів України  від 27 грудня 2010 р. № 1243 Про затвердження Порядку отримання довідки про сплату податку на доходи фізичних осіб платником податку – резидентом, який виїжджає за кордон на постійне місце проживання, та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку (далі – постанова №1243) у відповідність до норм Закону України „Про адміністративні послуги”. 

Порядком отримання довідки про сплату податку на доходи фізичних осіб платником податків – резидентом, який виїжджає за кордон на постійне місце проживання, та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку, затвердженим постановою № 1243 (далі – Порядок) встановлено, що документ, який підтверджує сплату податку на доходи фізичних осіб (квитанція банку, платіжне доручення), пред'являється платником податку органу державної податкової служби для отримання довідки. З набранням чинності Законом №5203 зазначена норма потребує скасування.

4. Строк виконання заходів з базового відстеження результативності регуляторного акта

З 12.05.2015 по 12.06.2015.

5. Тип відстеження

Базове.

6. Методи одержання результатів відстеження

Відстеження результативності зазначеного регуляторного акта здійснено статистичним методом.

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Результати відстеження регуляторного акта одержані на підставі даних ДФС щодо:

зменшення кількості непорозумінь та конфліктів з платниками податків унаслідок чіткого визначення порядку надання довідки, яку треба одержати фізичним особам - платникам податку, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання;

отриманих довідок про сплату податку на доходи фізичних осіб платниками податку - резидентами, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, або про відсутність податкових зобов'язань з цього податку у таких фізичних осіб (далі – довідка).

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

 

Розмір надходжень до бюджету

Прийняття цієї постанови не впливатиме на розмір надходжень до бюджету

Кількість фізичних осіб, на яких поширюється дія акта

2803 фізичні особи (за результатами статистичного методу)

Час та кошти, витрачені фізичними особами на реалізацію регуляторного акта

Реалізація постанови не потребує додаткових матеріальних витрат та скорочує витрати часу  платників податків на отримання довідки

Рівень поінформованості фізичних осіб

Рівень поінформованості фізичних осіб щодо основних положень акта є високим. Проект постанови, АРВ та звіт про базове відстеження розміщено на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України в мережі Інтернет

За період проведення базового відстеження до ДФС зауважень та пропозицій від платників податків щодо оновленого порядку отримання довідки про сплату податку на доходи фізичних осіб платником податку – резидентом, який виїжджає за кордон на постійне місце проживання, та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку не надходило.

9. Оцінка результативності реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Прийняттям постанови реалізовано норми Закону №5203 у частині скасування додаткової вимоги пред’явлення документа, який підтверджує сплату податку на доходи фізичних осіб (квитанція банку, платіжне доручення), при отриманні довідки про сплату податку на доходи фізичних осіб платником податків – резидентом, який виїжджає за кордон на постійне місце проживання, та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку.

 

 

Голова Державної фіскальної

служби  України                                                                                  Р.М. Насіров