Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2004 року № 374 „Про внесення змін до Порядку визначення виробників і покупців спирту та здійснення контролю за його обігом”

опубліковано 25 березня 2015 о 17:38

Звіт про періодичне відстеження результативності

постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2004 року № 374 „Про внесення змін до Порядку визначення виробників і покупців спирту та здійснення контролю за його обігом”

 

1. Вид та назва регуляторного акта

Постанова  Кабінету Міністрів України  від 26 березня 2004 року № 374

„Про внесення змін до Порядку визначення виробників і  покупців спирту  та здійснення контролю за його обігом” (далі – постанова).

2. Виконавець заходів із відстеження

Державна фіскальна служба України (Департамент контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів).

3. Цілі прийняття акта

Постанова передбачає здійснення системного контролю за суб’єктами господарювання – виробниками та споживачами спирту, унеможливлює зловживання у сфері виробництва та обігу спирту, що забезпечить додаткові надходження акцизного збору до бюджету шляхом реалізації державної політики у сфері виробництва та обігу спирту, зокрема за виробництвом та обігом спирту, спирту безхазяйного або конфіскованого чи такого, що перейшов у власність держави з інших підстав.

Разом з цим постановою передбачено забезпечення розподілу спирту між споживачами в установленому порядку з оформленням нарядів на одержання та здійснення контролю за його цільовим використанням. Зазначена норма втратила чинність у червні 2014 року у зв’язку із  внесенням змін до Порядку визначення виробників і покупців спирту та здійснення контролю за його обігом.

Крім цього, передбачено зберігання спирту безхазяйного або конфіскованого чи такого, що перейшов у власність держави з інших підстав, тільки в місцях, які внесені до Єдиного реєстру місць зберігання (далі -Єдиний реєстр), згідно з договорами, укладеними із суб’єктами підприємницької діяльності, які мають внесені до Єдиного реєстру місця зберігання.

  Це дає можливість здійснювати дієвий контроль за обігом спирту та упереджує використання спирту не за призначенням.

4. Строк виконання заходів із відстеження

З 20.03.2012 по 23.03.2015.

5. Тип відстеження

Періодичне відстеження.

6. Методи одержання результатів відстеження

Під час періодичного відстеження результативності регуляторного акта використано відстеження вдосконалення порядку визначення виробників і покупців спирту та здійснення контролю за його обігом і зберіганням, а також вдосконалення порядку реалізації конфіскованого спирту або такого, що перейшов у власність держави з інших підстав.

7. Дані, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Основним показником результативності є посилення контролю держави за виробництвом, обігом та цільовим використанням спирту, у тому числі конфіскованого або такого, що перейшов у власність держави з інших підстав, встановлення єдиного порядку оформлення нарядів, що призведе до зменшення виготовлення необлікованого спирту етилового, фальсифікованих алкогольних напоїв і, відповідно, збільшення надходжень коштів до бюджету.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Цей регуляторний акт надає можливість ДФС здійснювати системний контроль за обсягами виробництва спирту на підприємствах усіх форм власності, що сприяє дієвому контролю за цільовим використанням спирту та є одним із заходів запобігання розширенню тіньового сектору у сфері виробництва і обігу спирту та алкогольних напоїв.

Крім того, сприяє посиленню боротьби з нелегальним виготовленням і торгівлею алкогольними напоями, забезпеченню захисту життя і здоров’я громадян від неякісної продукції, збільшенню надходжень до бюджету та унеможливлює незаконне виробництво та обіг алкогольних напоїв, виготовлення і продаж фальсифікованої продукції.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Постанова дала змогу відповідним органам виконавчої влади більш ефективно забезпечити реалізацію контрольної функції у сфері виробництва і обігу спирту. Вдосконалено порядок відпуску спирту, фракції головної етилового спирту та передбачено зберігання спирту виключно в місцях, внесених до Єдиного реєстру.

 Прийняття постанови також забезпечило встановлення єдиних вимог до зберігання спирту безхазяйного або конфіскованого чи такого, що перейшов у власність держави з інших підстав.

 

 

В.о. Голови Державної

фіскальної служби України                                                          М.В. Мокляк