Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності наказу ДПА України від 21.01.2010 №28 „Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів ДПА України”

опубліковано 10 березня 2015 о 15:55

 Звіт про періодичне відстеження результативності наказу ДПА України від  21.01.2010 №28 „Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів ДПА України”

1. Вид та назва регуляторного акта

Наказ ДПА України від 21.01.2010 №28 „Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів ДПА України”, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 04.02.2010 за №126/17421  (далі – наказ №28).

2. Виконавець заходів з відстеження

Державна податкова служба України (Департамент податкового контролю).

3. Цілі прийняття акта

Згідно зі ст. 7 Закону України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” порядок реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), встановлюється Державною податковою адміністрацією України.

Наказ №28 розроблено з метою приведення у відповідність до Господарського кодексу України термінів, що використовуються у Положенні про форму і зміст розрахункових документів, Порядку реєстрації та ведення книг обліку розрахункових операцій і розрахункових книжок, Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги) (далі – Порядок РРО) та Порядку подання звітності, пов’язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (розрахункових книжок), затверджених наказом ДПА України від 01.12.2000 №614 та зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 05.02.2001 за №№105/5296, 106/5297, 107/5298 та 108/5299 відповідно. Термін „суб’єкти підприємницької діяльності” замінено на термін „суб’єкти господарювання” у відповідних відмінках, а абревіатуру „СПД” замінено абревіатурою „СГ”.

Також наказом №28 доповнено форму Довідки про резервування фіскального номера реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО) рядком „назва та адреса господарського об’єкта”. Зазначена довідка, форму якої визначено додатком 2 до Порядку РРО, видається суб’єкту господарювання при реєстрації ним РРО.

Вказане доповнення сприяє уникненню непорозумінь, що виникали між органами державної податкової служби, користувачами реєстраторів розрахункових операцій та центрами сервісного обслуговування щодо неправильно зазначених або відсутніх у касовому чеку РРО  назви або адреси господарської одиниці.

4. Строк виконання заходів з відстеження

З 15.01.2015 по 15.02.2015.

5. Тип відстеження

Періодичне відстеження.

6. Методи одержання результатів відстеження

Для одержання результатів періодичного відстеження застосовувався статистичний метод.

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалась результативність, а також способи одержання даних

Відстеження результативності цього регуляторного акта здійснювалось шляхом аналізу результативності статистичних показників:

інформації щодо кількості суб’єктів господарювання, на яких поширюється дія наказу;

рівня поінформованості суб’єктів господарювання.

8.  Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Основним показником результативності є узгодження нормативно-правових актів, затверджених наказом ДПА України від 01.12.2000 №614, які регулюють порядок реєстрації, опломбування та застосування РРО, книг обліку розрахункових операцій та розрахункових книжок.

На сьогодні в фіскальних органах зареєстровано 222 106 РРО.

Розмір коштів і час, що витрачаються суб’єктами господарювання у частині виконання вимог нормативного акта, фактично не змінилися.

Рівень поінформованості суб’єктів господарювання щодо основних положень акта є високим. Наказ №28 було розміщено на веб-сайті ДПА України (www.sta.gov.ua) у підрозділі „Проекти нормативно-правових актів” розділу „Регуляторна політика” та опубліковано в офіційних, а також ділових та економічних виданнях.

Показником результативності акта також є зменшення кількості порушень суб’єктами господарювання вимог щодо форми та змісту розрахункового документа (касового чека), який видається споживачеві суб’єктом господарювання, при проведенні розрахункових операцій із застосуванням РРО.

Реалізація акта не потребувала додаткових матеріальних витрат для суб’єктів господарювання.

Дія наказу №28 стосується лише підприємств та фізичних осіб-підприємців, які використовують при проведенні розрахункових операцій РРО. Наказ №28 не впливає на інтереси інших суб’єктів господарювання, тому не може порушувати їх законні інтереси у сфері господарювання.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Приведення термінів, що використовуються у наказі №28, у відповідність до Господарського кодексу України сприяло гармонізації наказу з іншими нормативно-правовими актами України.

Прийняття наказу №28 не потребувало внесення змін до інших нормативно-правових актів.

 

 

Голова                                                                                                  І.О. Білоус