Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про повторне відстеження результативності регуляторного акта – наказу Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013 № 450 „Про затвердження Порядку зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів”, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 17.09.2013 за №1601/24133

опубліковано 28 жовтня 2014 о 10:55

1. Вид та назва регуляторного акта, результативність якого відстежується

Наказ Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013 № 450 „Про затвердження Порядку зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів”, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 17.09.2013 за № 1601/24133.

 

2. Назва виконавця заходів із відстеження

Державна фіскальна служба України (Департамент фінансово-економічної роботи та бухгалтерського обліку).

 

3. Цілі державного регулювання

Забезпечення  реалізації  норм  статей  9, 11, 26  Закону  України  від  08 липня 2010 року ,,Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” (далі – Закон № 2464) у частині визначення механізму зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів.

 

4. Строк виконання заходів з відстеження

Жовтень 2014 року.

 

5. Тип відстеження (базове, повторне або періодичне)

Повторне.

 

6. Методи одержання результатів відстеження

Відстеження результативності зазначеного регуляторного акта здійснювалось шляхом аналізу кількісних та якісних показників.

 

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалась результативність, а також способи одержання даних

Відстеження результативності зазначеного регуляторного акта здійснювалося шляхом аналізу статистичних даних про платників єдиного внеску, що містяться в інформаційній системі ,,Податковий блок”. Порівнювалися дані про кількість платників, яким були повернуті помилково або надміру сплачені кошти. Також проведено аналіз зведеної інформації, що формується та подається підпорядкованими підрозділами щодо спрощення процедури повернення.

 

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Розмір витрат бюджету

 

Не потребує виділення додаткових коштів з державного бюджету

Кількість суб’єктів господарювання, на яких поширюється дія акта

Дія акта поширюється на всіх суб’єктів господарювання (як  юридичних, так і фізичних осіб), що помилково або надміру сплатили кошти на рахунки, відкриті для зарахування єдиного соціального внеску

Час та кошти, витрачені суб’єктами підприємницької діяльності на реалізацію регуляторного акта

 

Реалізація постанови не потребує додаткових матеріальних та інших витрат суб’єктів господарювання

Рівень поінформованості суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб

 

Високий. Наказ опубліковано:  «Офіційний вісник України», 2013, № 73 (01.10.2013), ст. 2701; а також розміщено на офіційному веб-сайті ДФС України (www.sfs.gov.ua) та Інформаційно-аналітичного центру „ЛІГА” (www.ligazakon.ua)

Затвердження  зазначеного регуляторного акта надало змогу створити  чіткий механізм повернення платникам єдиного внеску помилково або надміру сплачених коштів, а також механізм підкріплення коштами відповідного рахунку у разі недостатності або відсутності на такому рахунку поточних надходжень для здійснення повернення.

 

9. Оцінка результативності регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Затвердження зазначеного регуляторного акта стало підґрунтям для ефективного виконання покладених на фіскальні органи завдань та функцій у частині запровадження механізму зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, що дає можливість платникам реалізувати свої права, передбачені статтями 9, 11, 26 Закону № 2464-VI.

Таким чином, оцінювання результативності зазначеного регуляторного акта свідчить про досягнення високого рівня визначених цілей державного регулювання, необхідність і доцільність подальшої дії цього нормативного акта.

 

 

Голова Державної

фіскальної служби України                                                               І.О. Білоус