Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності наказу ДПА України від 30.05.2006 № 302 „Про затвердження Змін до форм звітів № 1-РС „Звіт про обсяги виробництва та реалізації спирту”, № 2-РС „Звіт про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв” та № 3-РС „Звіт про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів”, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 16.06.2006 за № 719/12593

опубліковано 05 травня 2014 о 11:01

Звіт про періодичне відстеження результативності

наказу ДПА України від 30.05.2006 № 302

„Про затвердження Змін до форм звітів № 1-РС „Звіт про обсяги виробництва та реалізації спирту”, № 2-РС „Звіт про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв” та № 3-РС „Звіт про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів”, зареєстрованого у

Міністерстві юстиції України 16.06.2006 за № 719/12593

 

1. Вид та назва регуляторного акта

Наказ ДПА України від 30.05.2006 № 302 „Про затвердження Змін до форм звітів № 1-РС „Звіт про обсяги виробництва та реалізації спирту”, № 2-РС „Звіт про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв” та № 3-РС „Звіт про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів”, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 16.06.2006 за № 719/12593  (далі – Наказ).

2. Виконавець заходів із відстеження

Міністерство доходів і зборів України (Департамент контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів (далі – Департамент)).

3. Цілі прийняття акта

Законом України від 23 лютого 2006 року № 3502-IV „Про внесення змін до деяких Законів України щодо стимулювання виробництва бензинів моторних сумішевих” внесено зміни до частини третьої статті 16 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР „Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” (далі – Закон № 481).

Зазначеним Законом України визначено, що суб’єкти підприємницької діяльності, які одержали передбачені Законом № 481 ліцензії на виробництво або на право  імпорту, експорту і оптової торгівлі (крім ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами), подають органу, який видає ліцензії, щомісячно, до 10 числа місяця, що настає за звітним, звіт про обсяги виробництва (імпорту) та/або реалізації продукції. Попередня редакція Закону № 481 визначала поквартальне подання вказаних звітів.

З метою врегулювання зазначеної проблеми  видано  Наказ.

4. Строк виконання заходів із відстеження

З 25.02.2014 по 30.04.2014.

5. Тип відстеження

Періодичне відстеження.

6. Методи одержання результатів відстеження

Для одержання результатів періодичного відстеження застосовувалися статистичні показники та інформація, що була надана головними управліннями Міндоходів.

7. Дані, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

На сьогодні порядок видачі ліцензій на виробництво, імпорт, експорт, оптову торгівлю спиртом етиловим, коньячним, плодовим і виноградним, алкогольними напоями, тютюновими виробами та роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами врегульовано Законом № 481.

Цей закон визначає основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, спиртом-сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами, забезпечення їх високої якості та захисту здоров'я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв і тютюнових виробів на території України.

Крім цього, Законом № 481 визначено, що суб'єкти підприємницької діяльності, які одержали передбачені ліцензії на виробництво або на право оптової торгівлі, подають органу, який видає ліцензії, щомісячно, до 10 числа місяця, що настає за звітним, звіт про обсяги виробництва (імпорту) та/або реалізації продукції.

Метою видання Наказу є усунення розбіжностей між Законом № 481 щодо надання звітності суб’єктами господарювання, які здійснюють

виробництво та реалізацію спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів щомісячно, а не квартально, як це було передбачено наказом ДПА України від 13.10.2005 № 449 „Про затвердження форм звітів щодо обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів та Інструкцій щодо їх  заповнення”.

Згідно з внесеними змінами до форм звітів №№ 1-РС, 2-РС, 3-РС суб’єкти господарювання подають звіти до органу державної податкової служби за місцем реєстрації до 10 числа місяця, що настає за звітним.

Органи державної податкової служби за місцем реєстрації суб’єктів господарювання подають звіт у розрізі підприємств та зведений – до регіонального управління Департаменту до 12 числа місяця, що настає за звітним.

Регіональні управління Департаменту подають звіт у розрізі підприємств  та зведений – електронною поштою до Департаменту до 15 числа місяця, що настає за звітним.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Дія Наказу поширюється на суб’єктів господарювання, які одержали відповідні ліцензії, і може змінюватись протягом року залежно від кількості діючих ліцензій.

Показником результативності Наказу є зменшення методологічних та арифметичних помилок під час обчислення та складання звітів.

Здійснення аналізу балансу виробленої та реалізованої продукції і наявних її залишків сприяє підвищенню відповідальності суб’єктів господарювання за результати господарювання у сфері виробництва та обігу  спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

За січень-лютий 2014 року підприємствами спиртової галузі вироблено спирту етилового 2094,2 тис. дал, що менше порівняно з аналогічним періодом минулого року на 278,7 тис. дал. Реалізовано спирту етилового 1891,8 тис. дал, що менше порівняно з аналогічним періодом минулого року на 146,1 тис. дал. Крім того, вироблено 975,8 тис. дал  біоетанолу, що більше ніж у аналогічному періоді минулого року на 74,6 тис. дал; спиртовмісних технічних рідин вироблено 160,1 тис. дал, що менше порівняно з аналогічним періодом минулого року на 277,3 тис. дал.

Обсяги виробництва горілки та лікеро-горілчаних напоїв за січень-лютий 2014 року порівняно з відповідним періодом минулого року збільшилися на 439,4 тис. дал (або 8 відсотків). У  цьому  сегменті  алкогольних напоїв обсяги виробництва горілки збільшилися на 12,8 відс. і складають 4668,0 тис. дал.

Темпи збільшення обсягів реалізованої виробниками лікеро-горілчаної продукції на внутрішньому ринку у січні-лютому 2014 року порівняно з відповідним періодом минулого року складають 13,4 відс., проте на експорт обсяги реалізації зменшилися на 337, 6 тис. дал.

Аналіз виробництва та реалізації тютюнових виробів за січень-лютий 2014 року свідчить про таке: вироблено 12709,9 млн. шт. тютюнових виробів, або на 10,8 відс. більше порівняно з  відповідним періодом минулого року, у тому числі сигарети з фільтром – 11602,9 млн. шт., або на 10 відс. більше; сигарети без фільтру – 1106,9 млн. шт., або на 15,7 відс. більше.

Обсяги реалізації тютюнових виробів на внутрішньому ринку зменшилися на 20,2 відс. порівняно з відповідним періодом минулого року і складають 7105,5 млн. шт., у тому числі сигарети з фільтром – менше на  25 відс. (6229,1 млн. шт.), сигарети без фільтру – більше на 42,2 відс. (876,4 млн. штук).

Обсяги експортованих тютюнових виробів збільшилися на 11,6 відс. і складають 1909,3 млн. штук.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Наказ забезпечив унеможливлення ризиків виникнення підстав для порушень у сфері виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, а також сприяв посиленню відповідальності суб’єктів господарювання незалежно від форм власності, які одержали відповідні ліцензії за проваджену діяльність.

 

Перший заступник Міністра                                                               І.О. Білоус