Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності постанови Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2010 року № 144 „Про доповнення пункту 43 Переліку органів ліцензування та пункту 74 Переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензій для окремого виду господарської діяльності”

опубліковано 07 квітня 2014 о 17:17

 

Звіт про періодичне відстеження

результативності  постанови Кабінету Міністрів України

від 17 лютого 2010 року № 144 „Про доповнення  пункту 43 Переліку органів ліцензування та пункту 74 Переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензій для окремого виду господарської діяльності”

1. Вид та назва регуляторного акта

Постанова Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2010 року № 144 „Про доповнення пункту 43 Переліку органів ліцензування та пункту 74 Переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензій для окремого виду господарської” (далі – Постанова).

2. Виконавець заходів із відстеження

Міністерство доходів і зборів України (Департамент контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів).

3. Цілі прийняття акта

Законом України від 21 травня 2009 року № 1391-VI „Про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння виробництву та використанню біологічних видів палива” внесено зміни до Закону України від 19 грудня     1995 року № 481/95 „Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”, якими визначено, що біоетанол – спирт етиловий зневоджений, виготовлений з біомаси або із спирту етилового - сирцю для використання як біопалива.

Пунктом 27 Переліку органів ліцензування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 листопада 2000 року № 1698, органом ліцензування провадження діяльності з виробництва спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, оптової торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, оптової торгівлі алкогольними напоями визначено Департамент контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової адміністрації України.

З метою усунення неузгодженості законодавства щодо визначення органу ліцензування виробництва біоетанолу та забезпечення здійснення цілісного державного контролю за виробництвом і обігом спирту етилового, недопущення його нецільового використання Державною податковою адміністрацією України було розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України, яким запропоновано пункт 43 Переліку органів ліцензування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 листопада 2000 року № 1698, та пункт 74 Переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензій для окремого виду господарської діяльності, затвердженого постановою  Кабінету  Міністрів України  від  4 липня  2001 року  № 756,  після

слів „виробництво, зберігання та реалізація рідкого палива з біомаси” доповнити словами „крім біоетанолу”.

4. Строк виконання заходів із відстеження

З 27.01.2014 по 31.03.2014.

5. Тип відстеження

Періодичне  відстеження.

6. Методи одержання результатів відстеження

  Для одержання результатів повторного відстеження застосовувалися якісні та кількісні показники.

7. Дані, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

При відстеженні результативності цього регуляторного акта використовувалась інформація щодо кількості суб’єктів господарювання, на яких поширюється дія постанови.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Основним показником результативності є здійснення контролю держави у сфері виробництва та обігу спирту, у тому числі біоетанолу, запобігання незаконному обігу спирту етилового на території України та здійснення контролю за додержанням законодавства у сфері виробництва та обігу спирту.

Дія Постанови стосується спиртових заводів та підприємств інших форм власності – виробників біоетанолу.

Постанова не впливає на інтереси інших суб’єктів господарювання, тому не може порушувати або упереджувати їх законні інтереси у сфері  господарювання.

Станом на 1 березня 2014 року мають ліцензію на виробництво спирту етилового 16 суб’єктів господарювання.

На сьогодні займаються виробництвом біоетанолу:

ДП „Наумівський спиртовий завод” (Сумська область),

ДП „Івашківський спиртзавод” (Харківська область),

ДП „Укрспирт” за місцем здійснення діяльності (м. Хоростків, Тернопільська область).

За січень-лютий 2014 року підприємствами спиртової галузі вироблено спирту етилового 2094,2 тис. дал, що менше проти аналогічного періоду минулого року на 278,7 тис. дал. Реалізовано спирту етилового 1891,8 тис. дал, що менше проти аналогічного періоду минулого року на 146,1 тис. дал. Крім того, вироблено 975,8 тис. дал  біоетанолу, що більше ніж у аналогічному періоді минулого на 74,6 тис. дал; спиртовмісних технічних рідин вироблено 160,1 тис. дал, що менше проти аналогічного періоду минулого року на       277,3 тис. дал.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Прийняття Постанови відповідає реалізації єдиної державної політики у сфері виробництва та обігу спирту.

Прийняття постанови забезпечило:

здійснення контролю за додержанням законодавства у сфері виробництва та обігу спирту, у тому числі біоетанолу;

запобігання незаконному виробництву та обігу спирту етилового на території України;

приведення підзаконних нормативно-правових актів у відповідність до норм Закону України „Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”.

 

 

Перший заступник Міністра

доходів і зборів України                                     І.О. Білоус