Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності наказу ДПА України від 27.04.2006 № 228 „Про затвердження Форм звітів щодо придбання та реалізації алкогольних напоїв і тютюнових виробів та інструкцій щодо їх заповнення”, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 16.06.2006 за № 713/12587

опубліковано 07 квітня 2014 о 17:04

 

Звіт про періодичне відстеження результативності

 наказу ДПА України від 27.04.2006 № 228 „Про затвердження Форм звітів щодо  придбання та реалізації алкогольних напоїв і тютюнових виробів та інструкцій щодо їх заповнення”, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 16.06.2006 за № 713/12587

1. Вид та назва регуляторного акта

Наказ Державної податкової адміністрації України від 27.04.2006 № 228 „Про затвердження Форм звітів щодо придбання та реалізації алкогольних напоїв і тютюнових виробів та інструкцій щодо їх заповнення”, зареєстрований у Міністерстві юстиції України  16.06.2006 за № 713/12587 (далі – Наказ).

2. Виконавець заходів із відстеження

Міністерство доходів і зборів України (Департамент контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів).

3. Цілі прийняття акта

На виконання частини третьої статті 16 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР „Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” (далі – Закон № 481) Державною податковою адміністрацією України розроблено Наказ  з метою спрощення звітності щодо оптової торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами.

Наказом затверджено форми звітів № 1-ОА „Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв” та № 1-ОТ „Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів” та інструкції щодо їх заповнення.

4. Строк виконання заходів із відстеження

З 27.01.2014 по 31.03.2014.

5. Тип відстеження

Періодичне відстеження.

6. Методи одержання результатів відстеження

Для одержання результатів періодичного відстеження застосовувалися статистичні показники та інформація, що була надана головними управліннями Міндоходів.

7. Дані, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Законом № 481 визначено, що суб'єкти господарювання, які одержали передбачені цим Законом ліцензії на право оптової торгівлі, подають органу, який видає ліцензії, щомісячно, до 10 числа місяця, що настає за звітним, звіт про обсяги виробництва (імпорту) та/або реалізації продукції. Суб’єкти господарювання подають звіти до   регіонального управління Департаменту САТ ДПА України (далі – Департамент) до 10 числа місяця, що настає за звітним.

Регіональні управління Департаменту подають звіт у розрізі підприємств електронною поштою до Департаменту до 18 числа місяця, що настає за звітним.

Затверджені наказом форми звітів містять дані щодо надходження продукції від виробника, від підприємства оптової торгівлі, за імпортом та реалізація продукції на експорт, у роздрібну торгівлю, а також іншим  підприємствам оптової торгівлі. Інформація щодо надходження продукції від виробника та оптовика дає можливість детального аналізу ринку алкоголю та тютюну в Україні.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Дія наказу поширюється на  суб’єктів  господарювання, які одержали відповідні ліцензії, і може змінюватись протягом року залежно від кількості діючих ліцензій.

Основним показником результативності є значне скорочення часу, який витрачають на складання звітів суб’єкти господарювання, що здійснюють оптову торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Також показником результативності акта є зменшення методологічних помилок при обчисленні та арифметичних – при складанні звітів.

Здійснення аналізу балансу придбаної та реалізованої продукції і наявних її залишків сприяє підвищенню відповідальності суб’єктів господарювання за результати господарювання у сфері виробництва та обігу  горілки та лікеро-горілчаних виробів.

Обсяги виробництва горілки та лікеро-горілчаних напоїв за січень-лютий 2014 року порівняно з відповідним періодом минулого року збільшилися на 439,4 тис. дал (або на 8 відс.). У  цьому  сегменті  алкогольних

напоїв обсяги виробництва горілки збільшилися на 12,8 відс. і складають 4668,0 тис. дал.

Темпи збільшення обсягів реалізованої виробниками лікеро-горілчаної продукції на внутрішній ринок за січень-лютий 2014 року до відповідного періоду минулого року складають 13,4 відсотка, проте на експорт обсяги реалізації зменшилися на 337, 6 тис. дал.

Аналіз виробництва та реалізації тютюнових виробів за січень-лютий 2014 року свідчить таке: вироблено 12709,9 млн. шт. тютюнових виробів, або на 10,8 відс. більше проти відповідного періоду минулого року, в тому числі: сигарети з фільтром – 11602,9 млн. шт., або на 10 відс. більше; сигарети без фільтру – 1106,9 млн. шт., або на 15,7 відс. більше.

Обсяги реалізації тютюнових виробів на внутрішній ринок зменшилися на 20,2 відс. проти відповідного періоду минулого року і складають 7105,5 млн. шт., у тому числі: сигарети з фільтром – менше на      25 відс. (6229,1 млн. шт.), сигарети без фільтру – більше на 42,2 відс.       (876,4 млн. шт.).       

Обсяги експортованих тютюнових виробів збільшилися на 11,6 відс.

 і складають 1909,3 млн. штук.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Видання Наказу забезпечило унеможливлення ризиків виникнення підстав для порушень у сфері обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів та підвищення відповідальності суб’єктів господарювання за результати господарювання.

 

Перший заступник Міністра

доходів і зборів України                                             І.О. Білоус