Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про базове відстеження результативності регуляторного акта – наказу Міністерства фінансів України від 16.01.14 № 26 „Про затвердження Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість”, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 06.02.2014 за №232/25009

опубліковано 24 березня 2014 о 10:07

Виконавець заходів із відстеження – Міністерство доходів і зборів України (Департамент розвитку ІТ, електронних сервісів та обліку платників).

Цілі прийняття акта – забезпечення ефективної реалізації норм статей 180-184 та статті 209 розділу V Податкового кодексу України (далі – Кодекс) із змінами, внесеними законами України від 05 вересня 2013 року № 441-VII “Про внесення змін до Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” щодо спрощення реєстрації осіб як платників податків” (далі – Закон № 441) та № 443-VII “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо реєстрації осіб як платників податків” (далі – Закон № 443), від 24 жовтня 2013 року № 657-VII “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень” (далі – Закон № 657). Реалізація здійснюється шляхом затвердження Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість (далі – Положення) та визнання таким, що втратив чинність, наказ Міністерства фінансів України від 07.11.2011 № 1394 „Про затвердження Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість”, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 29.11.2011 за № 1369/20107.

Строк виконання заходів із відстеження – березень 2014 року.

Тип відстеження – базове.

Методи одержання результатів відстеження – загальні статистичні дані щодо кількості платників, які зареєстровані як платники податку на додану вартість, та платників, реєстрацію яких як платників податку анульовано. При цьому кількісні показники зведені у розрізі причин реєстрації, анулювання реєстрації.

Оскільки для визначення значень показників результативності регуляторного акта використовуються виключно статистичні дані, базове відстеження здійснено на перше число місяця (01.03.2014), наступного за місяцем набрання чинності регуляторним актом (25.02.2014).

Дані, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних.

Для відстеження результативності регуляторного акта використовується інформація реєстру платників податку на додану вартість (далі – Реєстр) та реєстру суб’єктів спеціального режиму оподаткування, яка свідчить про стан реєстрації осіб як платників податку та анулювання реєстрації платниками цього податку (через відповідні причини та за відповідних підстав) в органах Міндоходів. При цьому визначаються загальні статистичні показники щодо кількості зареєстрованих платників ПДВ, суб’єктів спеціального режиму оподаткування та осіб, реєстрацію яких анульовано чи яких виключено із реєстру суб’єктів спеціального режиму оподаткування.

Кількісні та якісні значення показників результативності акта.

Кількість суб’єктів господарювання, на яких поширюється дія цього регуляторного акта, відповідає кількості платників податків, взятих на облік в органах Міндоходів.

Станом на 01.03.2014 в органах Міндоходів зареєстровано близько 245,1 тис. платників ПДВ, із них юридичних осіб – 222,5 тис. (90,8 відс.), фізичних осіб – підприємців – 22,6 тис. (9,2 відсотка). Кількість суб’єктів спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість склала 13,3 тис. сільськогосподарських підприємств.

Зазначені показники нададуть змогу проаналізувати результативність регуляторного акта під час проведення повторного та періодичних відстежень.

З метою поінформованості суб’єктів господарювання з основних положень акта наказ розміщено на офіційному веб-сайті Міністерства доходів і зборів України.

Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей.

Оскільки реєстрація платників ПДВ є однією зі складових системи адміністрування ПДВ, прийняття регуляторного акта опосередковано впливає на розмір надходжень ПДВ до державного та місцевих бюджетів і державних цільових фондів, у зв’язку з чим неможливо визначити розмір таких надходжень, пов’язаних саме з дією Положення. Оскільки Положенням визначаються положення щодо обліку всіх платників ПДВ, то загальний розмір надходжень ПДВ можна використовувати як показник результативності регуляторного акта. Повнота обліку платників ПДВ і розширення кола платників ПДВ впливатиме на результативність регуляторного акта, яка буде визначена на основі порівняльних даних при проведенні повторного та періодичних відстежень. Результативність цього наказу характеризуватиметься забезпеченням дотримання законодавства при реєстрації та анулюванні реєстрації платників ПДВ у цілому.

Перший заступник Міністра                                                                         І.О. Білоус