Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про базове відстеження результативності регуляторного акта – наказу Міністерства доходів і зборів України від 26 грудня 2014 року № 853 «Про затвердження Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21 січня 2014 року за № 121/24898

опубліковано 20 березня 2014 о 10:39

Звіт

про базове відстеження результативності регуляторного акта – наказу Міністерства доходів і зборів України від 26 грудня 2014 року № 853

«Про затвердження Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України

21 січня 2014 року за № 121/24898

Виконавець заходів із відстеження – Міністерство доходів і зборів України (Департамент розвитку ІТ, електронних сервісів та обліку платників).

Мета прийняття регуляторного акта – забезпечення реалізації норм статті 69 розділу ІІ Податкового кодексу України в частині визначення порядку подання фінансовими установами до контролюючих органів повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків та відкриття/закриття банками власних кореспондентських рахунків, форми і змісту повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у фінансових установах, переліку підстав для відмови контролюючих органів у взятті рахунків на облік.

Строк виконання заходів із відстеження – враховуючи, що для визначення показників результативності регуляторного акта використовуються лише статистичні дані, базове відстеження результативності регуляторного акта проведено з 07 лютого по 01 березня 2014 року станом на 1 березня цього року.

Тип відстеження – базове.

Методи одержання результатів відстеження – аналіз статистичних показників станом на 01.03.2014 щодо кількості відкритих і закритих рахунків платників податків та повідомлень про відкриття або закриття рахунків платників податків, що є основою базового відстеження.

Дані, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних – інформація Єдиного банку даних про платників податків – юридичних осіб та Реєстру самозайнятих осіб.

Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Станом на 01.03.2014 на обліку в органах доходів і зборів перебувають суб’єкти господарювання, на яких поширюється дія регуляторного акта:

954,7 тис. юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів;

2 160,0 тис. фізичних осіб – підприємців.

За даними Єдиного банку даних про платників податків – юридичних осіб та Реєстру самозайнятих осіб станом на 01.03.2014 в органах доходів і зборів обліковується  12 859,8 тис. рахунків, у тому числі:

5 221,2 тис. відкритих рахунків,

7 638,6 тис. закритих рахунків.

За період з 01.01.2013 по 01.01.2014 суб’єктами господарювання:

відкрито  963,5 тис. рахунків,

закрито   834,1 тис. рахунків.

Всього фінансовими установами до органів доходів і зборів надіслано:

про відкриття рахунку – 9 545,0 тис. повідомлень,

про закриття рахунку – 6 798,4 тис. повідомлень.

За період з 01.01.2013 по 01.01.2014 фінансовими установами до органів доходів і зборів надіслано:

про відкриття рахунку – 1 779,5 тис. повідомлень,

про закриття рахунку –  1 157,8 тис. повідомлень.

Наведені показники слугуватимуть джерелом порівняльних даних для аналізу результативності наказу під час проведення повторного відстеження.

Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Оскільки наявність достовірної інформації щодо реєстраційних даних платників податків і зборів відіграє значну роль у податковому контролі, прийняття регуляторного акта опосередковано впливає на розмір надходжень до державного та місцевих бюджетів і державних цільових фондів, у зв’язку із чим неможливо визначити розмір таких надходжень.

Ефективність регуляторного акта характеризуватиметься забезпеченням повноти обліку рахунків платників податків, що буде визначено на основі порівняльних даних при проведенні повторного та періодичних відстежень результативності регуляторного акта.  

Результатом реалізації регуляторного акта є надходження достовірної інформації від фінансових установ до органів доходів і зборів та оперативне взяття на облік рахунків платників податків.


Перший заступник Міністра доходів і зборів України                            І.О. Білоус