Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності постанови Кабінету Міністрів України від 25 cічня 2006 року № 58 „Деякі питання Департаменту з питань адміністрування акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів”

опубліковано 03 березня 2014 о 17:36

 

Звіт про періодичне відстеження результативності  постанови Кабінету Міністрів України від 25 cічня 2006 року № 58 „Деякі питання Департаменту з питань адміністрування акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів”

1. Вид та назва регуляторного акта

Постанова Кабінету Міністрів України від 25 січня 2006 року № 58 „Деякі питання Департаменту з питань адміністрування акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів” (далі – постанова № 58).

2. Виконавець заходів із відстеження

Міністерство доходів і зборів України (Департамент контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів) (далі – Департамент).

3. Цілі прийняття акта

Завдання із забезпечення реалізації державної політики у сфері контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, здійснення міжгалузевої координації у цій сфері та функції здійснення контролю за технічним станом спиртовимірювальних апаратів, пломбування місць можливого доступу до спирту на брагоректифікаційних апаратах були покладені на Державну податкову адміністрацію України у зв’язку з ліквідацією Державного департаменту регулювання виробництва та обігу алкоголю і тютюну у складі Міністерства фінансів України згідно з Указом Президента України від 11 липня 2001 року № 510/2001 „Про посилення державного контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів”. Зазначений Указ втратив чинність згідно з Указом Президента України від 18 березня 2013 року № 141/2013 „Про Міністерство доходів і зборів України”.

Функції щодо здійснення контролю за технічним станом спиртовимірювальних апаратів, пломбування місць можливого доступу до спирту на брагоректифікаційних апаратах затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 7 серпня 2001 року № 940 „Про заходи щодо посилення державного контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та справлянням акцизного збору” (далі – постанова № 940).

З метою удосконалення контролю за виробництвом спирту етилового було розроблено постанову № 58, якою внесено зміни до постанови № 940.

Департамент здійснює контроль за виробництвом та обігом спирту, в тому числі і за технічним станом спиртовимірювальних апаратів, та пломбуванням місць можливого доступу до спирту на брагоректифікаційних  установках при його виробництві.

Основним завданням постанови є удосконалення контролю за виробництвом   спирту  та  запобігання   виготовленню   необлікованого   спирту,

фальсифікованих алкогольних напоїв і збільшення надходження податків до бюджету.

4. Строк виконання заходів із відстеження

З 08.01.14 по 28.02.14.

5. Тип відстеження

Періодичне  відстеження.

6.  Методи одержання результатів відстеження

  Відстеження результативності акта здійснювалось за допомогою:

- аналізу проведення контролю за показниками спиртовимірювальних апаратів, пломбування місць можливого доступу до спирту на брагоректифікаційних апаратах підприємств-виробників спирту та спиртовмісної продукції всіх форм власності;

- здійснення контролю за відвантаженням спирту та наявністю спеціальних технічних пристроїв, які фіксують в електронному вигляді дані про обсяг відвантаженого спирту та використання денатуруючих домішок.

7. Дані, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Проект цього регуляторного акта розміщувався на офіційному веб-сайті. Зауважень та пропозицій щодо змісту регуляторного акта та аналізу регуляторного впливу від суб’єктів господарювання – юридичних та фізичних осіб не надходило.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Запроваджені зміни дозволили забезпечити:

здійснення перевірок технічного стану приладів контролю виробництва спирту, в тому числі спиртовимірювальних апаратів, та пломбування місць можливого доступу до спирту на брагоректифікаційних апаратах підприємств виробників спирту та спиртовмісної продукції всіх форм власності;

порядок здійснення перевірок технічного стану приладів контролю виробництва спирту та пломбування місць можливого доступу до спирту на брагоректифікаційних апаратах, який затверджується Державною податковою адміністрацією України;

здійснення контролю за відвантаженням спирту та наявністю спеціальних технічних пристроїв, які фіксують в електронному вигляді дані про обсяг та використання денатуруючої домішки.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Прийняття постанови № 58 забезпечило здійснення контролю за відвантаженням спирту та  наявністю спеціальних технічних пристроїв, які фіксують в електронному вигляді дані про обсяг спирту та використання денатуруючої домішки, перевірок технічного стану приладів контролю виробництва спирту, в тому числі електронних приладів і спиртовимірювальних апаратів, та пломбування місць можливого доступу до спирту на брагоректифікаційних апаратах підприємств виробників спирту та спиртовмісної продукції всіх форм власності. Прийняття постанови забезпечило встановлення єдиного порядку здійснення перевірок технічного стану приладів контролю виробництва спирту та пломбування місць можливого доступу до спирту на брагоректифікаційних апаратах.

Посилено контроль з боку держави за виробництвом, обігом та цільовим використанням спирту і спиртовмісної продукції, що призвело до  забезпечення зменшення необлікованого спирту та фальсифікованих алкогольних напоїв.

 

Заступник Міністра                                                                              А.П. Ігнатов