Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності наказу Державної митної служби України від 10.10.2007 № 842 „Про внесення змін до деяких наказів Держмитслужби”, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 31.10.2007 за № 1232/14499

опубліковано 18 грудня 2013 о 12:34

Звіт

про періодичне відстеження результативності

наказу Державної митної служби України від 10.10.2007 № 842

„Про внесення змін до деяких наказів Держмитслужби”,

зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 31.10.2007 за № 1232/14499

 

1. Вид та назва регуляторного акта

Наказ Державної митної служби України від 10.10.2007 № 842 „Про внесення змін до деяких наказів Держмитслужби”, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 31.10.2007 за № 1232/14499.

 

2. Назва виконавця заходів з відстеження результативності

Департамент митної справи Міністерства доходів і зборів України.

 

3. Цілі прийняття акта

Основними цілями проекту наказу Державної митної служби України „Про внесення змін до деяких наказів Держмитслужби” є:

спрощення порядку декларування водних транспортних засобів і повітряних суден, які, згідно із зовнішньоекономічними договорами, не являються товаром і використовуються виключно для перевезення пасажирів і товарів через митний кордон України;

удосконалення й спрощення порядків декларування, митного контролю та митного оформлення водних транспортних засобів і повітряних суден, що використовуються виключно для перевезення пасажирів і товарів через митний кордон України, наближення цих процедур до міжнародних стандартів.

 

4. Строк виконання заходів з відстеження

З 01.09.2013 по 30.09.2013.

 

5. Тип відстеження

Періодичне відстеження.

 

6. Метод одержання результатів відстеження результативності

Під час проведення періодичного відстеження результативності регуляторного акта було застосовано соціологічний метод.

 

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалися результативність, а також способи одержання даних

Враховуючи цілі регулювання, для відстеження результативності регуляторного акта було проведено аналіз звернень суб’єктів господарювання щодо проблемних питань під час проведення митного контролю та митного оформлення водних, повітряних суден перевізників і товарів, що переміщуються цими суднами.

 

8. Кількісні та якісні значення показників результативності

Порівняно з повторним відстеженням звернень, з вказаних проблемних питань, у загальному відділі Міндоходів не зафіксовано.

Розмір надходжень до державного та місцевих бюджетів і державних цільових фондів, пов’язаних з дією акта не зміниться, оскільки він не містить конкретних кількісних норм, але приведе до подальшого вдосконалення й прискорення здійснення митних процедур товарів (вантажів), що переміщуються через митний кордон України водним та повітряним видами транспорту, а також наближення їх до міжнародних стандартів.

Відповідно до наказу Держмитслужби України від 10.10.2007 № 842 між деякими агентськими організаціями (морськими агентами) та Держмитслужбою України підписані 40 Угод про інформаційний обмін та затверджені до цих Угод 37 Протоколів про погодження реквізитів та способу обміну інформацією про товари, прийняті до перевезення у контейнерах, що сприяло збільшенню товарообігу через морські торговельні порти та утвердження України, як транзитної держави.

На підставі цих Протоколів продовжується отримання від агентських організацій (морських агентів) та розміщення в Єдиній автоматизованій інформаційній системі органів доходів і зборів України попередньої інформації про товари, прийняті до перевезення у контейнерах у порт призначення на митній території України.

Департаментом митної справи Міндоходів проведено аналіз надання інформації в електронному вигляді про товари, прийняті до перевезення у контейнерах у порт призначення на митній території України (далі – Інформація) митницям Міндоходів. За результатами якого встановлено:

не здійснюється переміщення товарів у контейнерах: Запорізька, Кримська, Севастопольська митниці Міндоходів;

відсутні випадки ненадання Інформації: Миколаївська, Східна, Херсонська митниці Міндоходів;

здійснюється переміщення товарів у контейнерах, Інформація надається: Південна митниця Міндоходів.

Так, у зоні діяльності Південної митниці Міндоходів з 26 агентськими організаціями (морськими агентами) укладено Угоди про інформаційний обмін, із 23 – підписано Протоколи про погодження реквізитів та способу обміну інформацією. При цьому, 20 агентських організацій (морських агентів) переміщують товари у контейнерах і надають Інформацію.

 

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Реалізація регуляторного акта надала змогу зменшити розмір коштів та скоротити час при здійсненні декларування повітряних суден і суден закордонного плавання, що використовуються виключно для перевезення пасажирів і товарів через митний кордон України із застосуванням митної декларації.

На підставі викладеного вище, проведений аналіз і періодичне відстеження результативності акта свідчать про доцільність застосування наказу Державної митної служби України від 10.10.2007 № 842 „Про внесення змін до деяких наказів Держмитслужби”. Акт має високий ступінь досягнення визначених цілей, результати реалізації його положень мають позитивну динаміку, він не потребує змін чи доповнень.

 

Перший заступник Міністра

доходів і зборів України                                                        С.Д. Дериволков