Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності наказу Держмитслужби України від 27.07.2009 № 692 „Про затвердження Порядку митного огляду товарів і транспортних засобів з використанням мобільної рентгенографічної системи Eagle M4507 у пунктах пропуску через державний кордон”

опубліковано 08 листопада 2013 о 09:40

Звіт

про періодичне відстеження результативності наказу Держмитслужби України від 27.07.2009 № 692 „Про затвердження Порядку митного огляду товарів і транспортних засобів з використанням мобільної рентгенографічної системи Eagle M4507 у пунктах пропуску через державний кордон”


1. Вид та назва регуляторного акта

Наказ Держмитслужби України від 27.07.2009 № 692 „Про затвердження Порядку митного огляду товарів і транспортних засобів з використанням мобільної рентгенографічної системи Eagle M4507 у пунктах пропуску через державний кордон” (далі – Наказ).

 

2. Назва виконавця заходів з відстеження результативності

Управління організації митного контролю та оформлення Департаменту митної справи Міністерства доходів і зборів України.

 

3. Цілі прийняття акта

Основними цілями прийняття Наказу є визначення порядку роботи митних органів із використанням мобільної рентгенографічної системи Eagle M4507 (далі - рентгенографічна система), вдосконалення митного контролю товарів і транспортних засобів за рахунок використання рентгенографічної системи у пунктах пропуску через державний кордон та прискорення вантажопотоку товарів, що переміщуються через державний кордон.

 

4. Строк виконання заходів з відстеження

З 01.08.2013 по 26.09.2013.

 

5. Тип відстеження

Повторне відстеження.

 

6. Метод одержання результатів відстеження результативності

Проведення повторного відстеження результативності Наказу здійснювалось шляхом аналізу результатів застосування рентгенографічних систем підрозділами митного оформлення у пунктах пропуску через державний кордон та зауважень і пропозицій суб’єктів господарської діяльності на яких поширюється дія положень Наказу.

 

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалися результативність, а також способи одержання даних

Враховуючи цілі регулювання, для відстеження результативності Наказу, були визначені такі показники:

сума надходжень до державного бюджету;

кількість суб’єктів, на яких поширюватиметься дія Наказу;

рівень поінформованості суб’єктів господарської діяльності з основних положень наказу;

розмір коштів і час, що витрачатимуть суб’єкти господарської діяльності;

кількість звернень суб’єктів господарської діяльності до митних органів щодо вирішення проблемних питань, пов’язаних з переміщенням через митний кордон України товарів та транспортних засобів.

 

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

На підставі аналізу показників результативності, визначених у попередньому розділі, отримано наступні їх значення.

Спостерігається збільшення суми надходжень до державного бюджету, пов’язаних з дією Наказу, за рахунок випадків виявлення порушень митних правил при здійсненні митного контролю із застосуванням рентгенографічних систем.

Кількість суб'єктів підприємницької діяльності на яких поширюється дія Наказу – необмежена, оскільки митному контролю підлягають усі товари і транспортні засоби, що переміщуються через митний кордон України.

Рівень поінформованості суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб з основними положеннями Наказу - високий, оскільки Наказ оприлюднений в журналі „Офіційний вісник України”,  2009, № 69  (18.09.2009), ст. 2400 та розміщений на офіційному сайті Міністерства доходів і зборів України і на інформаційних стендах у місцях розташування підрозділів митного оформлення.

Щодо розміру коштів і часу, які витрачаються суб’єктами господарської діяльності, то слід зазначити, що додаткові кошти суб’єктами господарської діяльності не витрачались, оскільки здійснення митного контролю із застосуванням рентгенографічних систем здійснюється на безоплатній основі. Також за рахунок зменшення часу митного контролю, у разі необхідності проведення поглибленого митного огляду, зменшились витрати часу на перетин суб’єктами господарської діяльності державного кордону України. (в середньому поглиблений огляд із застосуванням рентгенографічної системи становить до 30 хвилин.).

Звернень від суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб, які містили б негативні відгуки щодо положень Наказу, до Держмитслужби України не надходило.

 

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей.

Положення Наказу вдосконалюють нормативно-правову базу, яка визначає порядок митного контролю та митного оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон України із застосуванням технічних засобів митного контролю та посилює контроль за здійсненням експортно-імпортних операцій об'єктів державного контролю.

Проведений аналіз показників результативності Наказу, під час його повторного відстеження, свідчить про доцільність застосування положень Наказу та досягнення мети його впровадження.

Таким чином, регуляторний акт має високий ступень досягнення відповідних цілей, результати його реалізації мають позитивну динаміку і він не потребує внесення змін та доповнень.

 

Перший заступник Міністра

доходів і зборів України                                                          С.Д.Дериволков