Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності постанови Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2005 року № 1147 „Про внесення змін у додатки до Порядку визначення виробників і покупців спирту та здійснення контролю за його обігом”

опубліковано 25 жовтня 2013 о 14:35

Звіт про періодичне відстеження результативності

постанови Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2005 року № 1147

„Про внесення змін у додатки до Порядку визначення виробників і покупців спирту та здійснення контролю за його обігом”

1. Вид та назва регуляторного акта

Постанова Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2005 року № 114 „Про внесення змін у додатки до Порядку визначення виробників і покупців спирту та здійснення контролю за його обігом” (далі – постанова № 1147).

2. Виконавець заходів із відстеження

Міністерство доходів і зборів України (Департамент контролю за обігом і оподаткуванням підакцизних товарів).

3. Цілі прийняття акта

 Одним із способів ухилення від сплати податків до бюджету є виробництво фальсифікованих алкогольних напоїв, для яких може бути використано технічний денатурований спирт та спиртовмісні рідини.

 У країнах Європейського Співтовариства визначено перелік та норми витрат денатурантів при виробництві технічного спирту.

 Відсутність нормативно-правого акта, яким би було встановлено мінімальний вміст денатуруючих добавок до спирту, спричинила введення їх у незначній кількості у склад спирту, який потім використовували при виробництві необлікованих алкогольних напоїв.

 Для запобігання нецільового використання спирту етилового технічного розроблено постанову № 1147, якою передбачено мінімальний вміст денатуруючих добавок до спирту.

 Метою прийняття постанови № 1147 є:

 визначення мінімального вмісту денатуруючих добавок до спирту етилового, що відповідає Регламенту Комісії (ЄС) від 22.11.93 № 3199/93 щодо взаємного визначення процедур повної денатурації спирту;

 унеможливлення виготовлення фальсифікованих алкогольних напоїв;

 збільшення надходження коштів до бюджету.       

4. Строк виконання заходів із відстеження

З 29.08.13 по 31.10.13.

5. Тип відстеження

Періодичне відстеження.

6. Методи одержання результатів відстеження

 Під час періодичного відстеження результативності регуляторного акта використано статистичний метод відстеження.

7. Дані, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

 Відстеження результативності цього регуляторного акта здійснювалося шляхом аналізу результативності показників, наданих Головними управліннями Міндоходів в областях, мм. Києві та Севастополі згідно з формами звітів, затверджених наказом ДПА України від 13 жовтня 2005 року № 449 „Про затвердження форм звітів щодо обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів та інструкцій щодо їх заповнення”:

 інформація щодо обсягів виробництва та реалізації спирту.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Показниками результативності акта є дотримання визначеного мінімального вмісту денатуруючих добавок у спирті етиловому, що унеможливлює використання його для виготовлення фальсифікованих алкогольних напоїв, сприяє захисту здоров’я громадян та забезпечує додаткові надходження коштів до бюджету.

 Таким чином, прийняття постанови № 1147 сприяло збільшенню виробництва та реалізації спирту етилового технічного денатурованого.

 Так, за січень-вересень цього року виробництво спирту етилового денатурованого у порівнянні з відповідним періодом минулого року збільшилось на 6,7 відс. (або 47,8 тис. дал); реалізація відповідно збільшилась на 28,2 відс. (або 295,8 тис. дал) і складає 1378,9 тис. дал.

 Обсяги реалізації на внутрішній ринок збільшились на 27,5 відс. і складають 1371,2 тис. дал.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Дія регуляторного акта поширюється на коло суб’єктів господарювання, незалежно від форм власності, які виробляють спирт етиловий, і може змінюватись протягом року.

Запроваджені зміни, внесені у додатки до Порядку визначення виробників і покупців спирту та здійснення контролю за його обігом дали змогу забезпечити дотримання визначеного мінімального вмісту денатуруючих добавок у спирті етиловому, що унеможливлює використання його для виготовлення фальсифікованих алкогольних напоїв, сприяє захисту здоров’я громадян та забезпечує додаткові надходження коштів до бюджету.

 

Заступник Міністра                                 А.П. Ігнатов