Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності наказу ДПА України від 13.10.2005 № 449 „Про затвердження форм звітів щодо обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів та інструкцій щодо їх заповнення”, зареєстрований в Міністерстві юстиції України від 01.11.2005 за № 1311/11591.

опубліковано 18 вересня 2013 о 13:04

 

Звіт про періодичне відстеження результативності

наказу ДПА України від 13.10.2005 № 449

„Про затвердження форм звітів щодо обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів та інструкцій щодо їх заповнення”, зареєстрований в Міністерстві юстиції України від 01.11.2005 за № 1311/11591.

 

1. Вид та назва регуляторного акта

Наказ ДПА України від 13.10.2005 № 449 „Про затвердження форм звітів щодо обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів та інструкцій щодо їх заповнення”, зареєстрований в Міністерстві юстиції України від 01.11.2005 за № 1311/11591 (далі – наказ № 449).

2. Виконавець заходів з відстеження

Міністерство доходів і зборів України (Департамент контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів).

3. Цілі прийняття акта

На виконання частини третьої статті 16 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР „Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” (далі – Закон № 481) та пункту 16 постанови Кабінету Міністрів України від 29 серпня 2002 року № 1266 „Про затвердження Порядку визначення виробників і покупців спирту та здійснення контролю за його обігом” Державна податкова адміністрація України  розробила наказ  від 13.10.1995 № 449 „Про затвердження форм звітів щодо обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів та інструкцій щодо їх заповнення”     (далі – наказ).

Метою  видання наказу є виконання Рішення Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 25.07.2005 № 6057 щодо усунення розбіжностей між наказом ДПА України від 23.12.2004 № 716 „Про внесення змін до наказу ДПА України від 22.10.2002 № 504 „Про затвердження форм звітності щодо обігу спирту, алкогольних напоїв та спиртовмісної продукції” та Законом України „Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” в частині подання звітності суб’єктами господарювання.

Зазначеним наказом затверджено форми звітів № 1-РС „Звіт про обсяги виробництва та реалізації спирту”; № 2-РС „Звіт про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв”; № 3-РС „Звіт про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів” та Інструкції щодо їх заповнення.

Заповнення форм звітів здійснюється з використанням кодів продукції та кодів областей (регіонів).

4. Строк виконання заходів з відстеження

З 18.07.2010 по 18.09.2010.

5. Тип відстеження

Періодичне відстеження.

6. Методи одержання результатів відстеження

Під час періодичного відстеження результативності регуляторного акта використано статистичний метод відстеження.

7. Дані, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Відстеження результативності цього регуляторного акта здійснювалося шляхом аналізу результативності показників, наданих згідно з формами звітів, затвердженими цим наказом:

- інформація щодо обсягів виробництва та реалізації спирту;

- інформація щодо обсягів виробництва та реалізації горілки і лікеро-горілчаних виробів та виноробної продукції;

 - інформація щодо обсягів виробництва та реалізації тютюнових виробів.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Законом України  від 23 лютого 2006 року № 3502-IV „Про  внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання виробництва бензинів моторних сумішевих” внесено зміни до частини третьої статті 16 Закону України № 481. Законом визначено, що суб'єкти господарювання, які одержали передбачені цим Законом ліцензії на виробництво або на право імпорту, експорту і оптової торгівлі (крім ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами), подають органу, який видає ліцензії, щомісячно, до 10 числа місяця, що настає за звітним, звіт про обсяги виробництва (імпорту) та/або реалізації продукції. Попередня редакція Закону визначала щоквартальне подання вказаних звітів.

Показниками результативності регуляторного акта є зменшення методологічних помилок при обчисленні та арифметичних при складанні звітів.

Наказом затверджені такі форми звітів:

8.1. Форма № 1 - РС „Звіт про обсяги виробництва та реалізації спирту”:

суб’єкти господарювання усіх форм власності, які виробляють та реалізують спирт, фракцію головну етилового спирту подають звіт до органу державної податкової служби за місцем реєстрації – до 10 числа місяця, що настає за звітним;

органи державної податкової служби за місцем реєстрації суб’єктів господарювання подають звіт у розрізі підприємств та зведений до регіонального управління Департаменту САТ ДПА України – до 12 числа місяця, що настає за звітним;

регіональні управління Департаменту САТ ДПА України подають звіт у розрізі підприємств  та зведений електронною поштою та на паперових носіях до Департаменту САТ ДПА України – до 15 числа місяця, що настає за звітним.

Звіт про обсяги виробництва та реалізації спирту подають суб’єкти господарювання незалежно від форм власності, які виробляють спирт етиловий, коньячний і плодовий, спирт етиловий ректифікований виноградний, спирт етиловий ректифікований плодовий, спирт-сирець виноградний, спирт-сирець плодовий, спирт етиловий ректифікований денатурований, спирт етиловий денатурований (спирт технічний), фракцію головну етилового спирту, до органів державної податкової служби за місцем реєстрації. Інформація подається за видами спиртів, перелік яких зазначено у додатку до ліцензії.

8.2. Форма № 2 - РС „Звіт про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв”:

суб’єкти господарювання усіх форм власності, які виробляють та реалізують алкогольні напої, подають звіт до органу державної податкової служби за місцем реєстрації – до 10 числа місяця, що настає за звітним;

органи державної податкової служби за місцем реєстрації суб’єктів господарювання подають звіт у розрізі підприємств та зведений до регіонального управління Департаменту САТ ДПА України – до 12 числа місяця, що настає за звітним;

регіональні управління Департаменту САТ ДПА України подають звіт у розрізі підприємств  та зведений електронною поштою та на паперових носіях до Департаменту САТ ДПА України – до 15 числа місяця, що настає за звітним.

8.3. Форма № 3 - РС „Звіт про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів:

суб’єкти господарювання усіх форм власності, які виробляють та реалізують тютюнові вироби, подають звіт до органу державної податкової служби за місцем реєстрації – до 10 числа місяця, що настає за звітним;

органи державної податкової служби за місцем реєстрації суб’єктів господарювання подають звіт у розрізі підприємств та зведений до регіонального управління Департаменту САТ ДПА України – до 12 числа місяця, що настає за звітним;

регіональні управління Департаменту САТ ДПА України подають звіт у розрізі підприємств та зведений електронною поштою та на паперових носіях до Департаменту САТ ДПА України – до 15 числа місяця, що настає за звітним.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Прийняття наказу не впливає на розмір надходжень до державного та місцевих бюджетів і державних цільових фондів.

Дія наказу поширюється на коло суб’єктів господарювання, незалежно від форм власності, які одержали  відповідні ліцензії, і може змінюватись протягом року в залежності від кількості діючих ліцензій.

Спостерігається деяке збільшення часу на складання щомісячних звітів замість щоквартальних звітів.

Здійснення аналізу балансу виробленої та реалізованої продукції і наявних її залишків сприяє підвищенню відповідальності суб’єктів господарювання за результати господарювання у сфері виробництва та обігу  горілки та лікеро-горілчаних виробів.

Вимоги регуляторного акта виконані в повному обсязі. Подальше відстеження результативності акта є недоцільним.

 Аналіз виробництва та реалізації спиртовмісної продукції за січень-липень 2013 року засвідчив, що порівняно з відповідним періодом минулого року виробництво:

- спирту етилового ректифікованого збільшилось на 8,4 відсотка (далі – відс.) (або 683,6 тис. дал) і складає 8792,9 тис. дал. Обсяги реалізації на внутрішній ринок зменшились на 13,8 відс. (або 1184,9 тис. дал); обсяги реалізації на експорт зменшились на 316,0 тис. дал, і складають 0,95 тис. дал;

- спирту етилового технічного та денатурованого збільшилось на 20,7 відс. (або 317,5 тис. дал). Обсяги реалізації на внутрішній ринок збільшились на 21,8 відс. і складають 1088,4 тис. дал, а обсяги реалізації на експорт збільшились майже в 4 рази і складають 158,9 тис. дал;

- фракції головної етилового спирту збільшилось на 26,5 відс. (або 78,4 тис. дал) і складає 375,7 тис. дал. Обсяги реалізації на внутрішній ринок збільшились на 60,6 відс. (або 95,1 тис. дал), обсяги реалізації на експорт збільшились  в 14,8 відс. і складають 30,8 тис. дал.

За результатами аналізу звітних даних за січень-липень 2013 року обсяги виробництва горілки та лікеро-горілчаних напоїв складають 21584,2 тис. дал. в тому числі: обсяги виробництва горілки складають  14769,9 тис. дал, лікеро-горілчаних напоїв –  6814,3 тис. дал.

Реалізовано виробниками горілки та лікеро-горілчаних напоїв 21580,5 тис. дал, у тому числі: на внутрішній ринок –  18806,7 тис. дал, на експорт – понад 2773,8 тис. дал.  

За результатами аналізу звітних даних за січень-липень 2013 року обсяги виробництва виноробної продукції складають: коньяку – 1999,3 тис. дал, шампанського та ігристих вин – понад 1963,0 тис. дал.

Обсяги реалізованої виробниками виноробної продукції на внутрішній ринок складають: коньяку – 1628,6 тис. дал, шампанського та ігристих вин – 1686,4 тис. дал.

Обсяги реалізованої виробниками виноробної продукції на експорт складають: коньяків – 186,5 тис. дал, шампанського та ігристих вин – 111,9 тис. дал.

Згідно з аналізом виробництва та реалізації тютюнових виробів за січень-липень 2013 року вироблено 48069,5 млн. шт. тютюнових виробів, або на         15 відс. менше ніж у відповідному періоді минулого року, в тому числі: сигарети з фільтром – 44059,6 млн. шт., або на 15,6 відс. відповідно менше; а сигарет без фільтру – 4009,9 млн. шт., або на 7,1 відс. відповідно менше.

Обсяги реалізації тютюнових виробів на внутрішній ринок зменшилися на 12,9 відс. відповідно до періоду минулого року і складають 39151,4 млн. шт., в тому числі: сигарети з фільтром – менше на 13,2 відс. (35317,4 млн. шт.), сигарети без фільтру – менше на 10,1 відс. (3834,0 млн. шт.). Обсяги експортованих тютюнових виробів збільшилися на 33,1 відс. і складають 8914,4 млн. штук.

Крім того, повідомляємо, що наказ № 449 потребує приведення у відповідність до Закону України від 4 липня 2013 року № 406- VII „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи”, що набрав чинності 11 серпня 2013 року, яким внесено зміни до статті 16 Закону України № 481.

 

Заступник Міністра                                                                                 А.П. Ігнатов