Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності постанови Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2005 року № 275 “Про внесення змін до Порядку визначення виробників і покупців спирту та здійснення контролю за його обігом”

опубліковано 23 квітня 2013 о 10:01

Звіт про періодичне відстеження результативності

постанови Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2005 року № 275 “Про внесення змін до Порядку визначення виробників і покупців спирту та здійснення контролю за його обігом”

 

1. Вид та назва регуляторного акта

Постанова Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2005 року № 275 “Про внесення змін до Порядку визначення виробників і покупців спирту та здійснення контролю за його обігом”.

2. Виконавець заходів з відстеження

Міністерство доходів і зборів України (Департамент контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів).

3. Цілі прийняття акта

Законом України від 18 листопада 2004 року № 2189 “Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів”, зокрема, підпунктом 6 пункту 2 розділу І визначено, що відвантаження спирту етилового з акцизного складу здійснюється на підставі дозволу, виданого уповноваженим представником органу державної податкової служби України на акцизному складі.

З метою приведення у відповідність Порядку визначення виробників і покупців спирту та здійснення контролю за його обігом (далі – Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 серпня 2002 року № 1266, до норм зазначеного Закону та запровадження відвантаження спирту етилового з акцизного складу на підставі дозволу, виданого уповноваженим представником органу державної податкової служби України на акцизному складі, було розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до Порядку визначення виробників і покупців спирту та здійснення контролю за його обігом”.

4. Строк виконання заходів з відстеження

З 15.02.2013 року по 22.04.2013 року.

5. Тип відстеження

Періодичне відстеження.

6. Методи одержання результатів відстеження

Під час періодичного відстеження результативності регуляторного акта використано статистичний метод відстеження.

7. Дані, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Відстеження результативності цього регуляторного акта здійснювалося шляхом аналізу результативності статистичних та аналітичничних показників:

інформація щодо надходження акцизного збору від реалізації спирту.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Прийняттям цієї постанови було забезпечено приведення Порядку у відповідність до норм Закону України від 18 листопада 2004 року № 2189-ІV “Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів”, запровадження відвантаження спирту етилового з акцизного складу на підставі дозволу, виданого уповноваженим представником органу державної податкової служби України на акцизному складі, стабільне надходження акцизного збору до бюджету від отримувачів спирту та здійснення контролю за відвантаженням та обігом спирту етилового та високооктанових кисневмісних домішок.

Таким чином, прийняття постанови Кабінету Міністрів України від  13 квітня 2005 р. № 275 “Про внесення змін до Порядку визначення виробників і покупців спирту та здійснення контролю за його обігом” забезпечило надходження акцизного податку до бюджету від отримувачів спирту за 2006 рік - 113,5  млн. грн., за 2007 рік – 108,4 млн. грн., за 2008 рік – 120,2 млн. грн., за 2009 рік – 59,5 млн. грн., за 2010 рік – 55,4 млн. грн., за 2011 рік – 58,1 млн. грн., за 2012 рік – 60,2 млн. гривень.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Запроваджені зміни, що внесені до Порядку визначення виробників і покупців спирту та здійснення контролю за його обігом дозволили забезпечити:

запровадити відвантаження спирту етилового з акцизного складу на підставі дозволу, виданого уповноваженим представником органу державної податкової служби України на акцизному складі;

встановити, що дозвіл на відпуск спирту етилового з акцизного складу (крім відпуску спирту етилового на експорт) надається отримувачу спирту за умови сплати акцизного податку грошовими коштами або забезпечення такої сплати податковим векселем, авальованим банком (податковою розпискою);

надавати департаменту при видачі наряду на спирт довідок, виданих органами державної податкової служби за місцем реєстрації суб’єктів господарювання, в яких зазначається обсяг і мета використання спирту;

встановити контроль за відвантаженням та обігом спирту етилового.

 

Заступник Міністра                                                                                           А.П. Ігнатов