Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про повторне відстеження результативності наказу ДПА України від 24.12.10 № 1030 „ Про затвердження форми Декларації акцизного податку, Порядку заповнення та подання Декларації акцизного податку ”

опубліковано 11 лютого 2013 о 11:01

1. Вид та назва регуляторного акта

Наказ ДПА України від 24 грудня 2010 року  №1030 „ Про затвердження форми Декларації акцизного податку, Порядку заповнення та подання Декларації акцизного податку ”, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 20 січня 2011 р. за № 86/18824.

2. Виконавець заходів з відстеження

Державна податкова служба України.

3. Цілі прийняття акта

Відповідно до пункту 223.2 статті 223 розділу VI Податкового кодексу України (далі - Кодекс)  платник податку з підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, та імпортер алкогольних напоїв та тютюнових виробів подає щомісяця не пізніше 20 числа наступного періоду органу державної податкової служби за місцем реєстрації декларацію акцизного податку за формою, затвердженою у порядку, встановленому статтею 46 Кодексу.

Статтею 46 розділу ІІ Кодексу встановлено, що податкова декларація, розрахунок – документ, що подається платником податків контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов’язання. Додатки до податкової декларації є її невід’ємною частиною. Пунктом 46.5. цієї статті встановлено, що форма податкової декларації встановлюється центральним органом державної податкової служби за погодженням з Міністерством фінансів України.

Для забезпечення реалізації зазначених положень Кодексу Державна податкова адміністрація України розробила наказ ДПА України від 24 грудня 2010 року  №1030 „ Про затвердження форми Декларації акцизного податку, Порядку заповнення та подання Декларації акцизного податку ”.

4. Строк виконання заходів з відстеження

З 14.01.13 до 18.01.13.

5. Тип відстеження

Повторне відстеження.

6. Метод одержання результатів відстеження

Для одержання результатів відстеження застосовувався статистичний метод.

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи отримання даних

Відстеження результативності цього регуляторного акта здійснено шляхом аналізу зведених даних щодо розміру надходжень акцизного податку від платників податку, на яких поширюється дія зазначеного наказу.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності

Надходження акцизного податку до державного бюджету України станом на 01.01.13 склали 28,7 млрд. гривень.

Станом на 01.01.2012 року надходження акцизного податку до державного бюджету України склали 26,3 млрд. гривень.

Наведені дані свідчать про те, що за 12 місяців 2012 року в порівнянні з аналогічним періодом 2011 року сума надходжень від акцизного податку до державного бюджету України збільшилась на 2,4 млрд. грн., тобто на 9 відсотків.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Прийняття наказу ДПА України від 24 грудня 2010 року  №1030 забезпечило виконання суб’єктами господарювання в повній мірі норм Податкового кодексу України і дозволило правильно їх застосовувати на практиці при здійсненні розрахунку податкового зобов’язання зі сплати акцизного податку та сприяло збільшенню надходжень до бюджету.

Наказ позитивно впливає на поліпшення партнерських відносин між органами державної податкової служби та платниками податків та надає змогу органам державної податкової служби забезпечити дотримання положень Кодексу.

 

Заступник Голови                                                                       А.П. Ігнатов