Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про повторне відстеження результативності наказу ДПА України від 19.01.11 № 33 „Про затвердження Порядку роботи податкових постів, установлених на підприємствах, де використовуються легкі та важкі дистиляти без сплати акцизного податку для виробництва етилену ”

опубліковано 11 лютого 2013 о 10:10

Звіт про повторне відстеження результативності

наказу ДПА України від 19.01.11 № 33 „Про затвердження Порядку роботи податкових постів, установлених на підприємствах, де використовуються легкі та важкі дистиляти без сплати акцизного податку для виробництва етилену ”

 

1. Вид та назва регуляторного акта

Наказ ДПА України від 19 січня 2011 року  № 33 „Про затвердження Порядку роботи податкових постів, установлених на підприємствах, де використовуються легкі та важкі дистиляти без сплати акцизного податку для виробництва етилену ”, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 31.01.2011 за № 132/18870.

 

2. Виконавець заходів з відстеження

Державна податкова служба України.

 3. Цілі прийняття акта

Відповідно до пунктів 229.2 та 229.3 статті 229 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) легкі дистиляти  (код 2710 11 11 00 згідно з УКТ ЗЕД) та важкі дистиляти (код 2710 19 31 30 згідно з УКТ ЗЕД), які використовуються виробниками етилену в якості сировини для виробництва етилену, можуть бути реалізованими в Україні за нульовою ставкою або ввезеними без сплати акцизного податку.

У разі використання суб’єктами господарювання цих нафтопродуктів у якості сировини для виробництва етилену за нульовою ставкою акцизного податку органами державної податкової служби здійснюється контроль за їх цільовим використанням.

Підпунктами 229.2.9 та 229.3.11 пунктів 229.2 та 229.3 статті 229  Кодексу передбачено, що на підприємствах, що використовують легкі та важкі дистиляти в якості сировини у виробництві етилену, встановлюються податкові пости. На податковому посту представники органу державної податкової служби за місцем його розташування здійснюють постійний безпосередній контроль за цільовим використанням нафтопродуктів в якості сировини для виробництва етилену.

З метою реалізації норм Кодексу Державною податковою службою України розроблено наказ ДПА України від 19 січня 2011 року  № 33 „Про затвердження Порядку роботи податкових постів, установлених на підприємствах, де використовуються легкі та важкі дистиляти без сплати акцизного податку для виробництва етилену ”.

 4. Строк виконання заходів з відстеження

З 21.01.13 до 25.01.13.

5. Тип відстеження

Повторне відстеження.

 6. Метод одержання результатів відстеження

Для одержання результатів відстеження застосовувався статистичний метод.

 7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи отримання даних

Відстеження результативності цього регуляторного акта здійснювалось шляхом аналізу зведених даних щодо кількості погашених податкових векселів авальованих банком (податкових розписок) взятих на податковий облік органами податкової служби , які видаються до отримання або ввезення на митну територію України легких та важких дистилятів, що використовуються суб’єктами господарювання для виробництва етилену, та відповідної суми акцизного податку на яку вони погашені.

 8. Кількісні та якісні значення показників результативності

Кількість погашених податкових векселів, авальованих банком (податкових розписок), виданих підприємствами – виробниками до отримання з нафтопереробного підприємства (або ввезення на митну територію України) легких та важких дистилятів, які використовуються для виробництва етилену і взятих на податковий облік органами державної податкової служби за період з 01.01.12 по 31.12.12, складає 100 векселів. При цьому сума акцизного податку на яку вони погашені становить 153,8 млн. гривень.

Станом на 01.01.2012 року видано 131 податкових векселя, при цьому сума акцизного податку на яку вони погашені складає 79,9 млн. гривень.

Наведені дані свідчать про те, що за 12 місяців 2012 року в порівнянні з аналогічним періодом 2011 року спостерігається зменшення кількості взятих на облік податкових векселів (податкових розписок) на 31 відсоток, а сума акцизного податку, на яку вони видані збільшилась в 1,9 рази.

Отже, проведений аналіз підтверджує доцільність застосування Порядку роботи податкових постів, установлених на підприємствах, де використовуються легкі та важкі дистиляти без сплати акцизного податку для виробництва етилену, затвердженого  наказом ДПА України від 19 січня 2011 року  № 33.

 9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Прийняття наказу ДПА України „Про затвердження Порядку роботи податкових постів, установлених на підприємствах, де використовуються легкі та важкі дистиляти без сплати акцизного податку для виробництва етилену” забезпечує виконання вимог Податкового кодексу України  та надає можливість суб’єктам господарювання здійснювати видачу та погашення податкових векселів (податкових розписок), авальованих банком, до отримання або ввезення на митну територію України легких або важких дистилятів за нульовою ставкою акцизного податку або без сплати акцизного податку, які використовуються  як сировина для виробництва етилену.

 

Заступник Голови                                                                       А.П. Ігнатов