Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 18.12.2017 №3033/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

опубліковано 29 грудня 2017 о 15:25

Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо застосування податкових різниць по страховому резерву банку, що перебуває в процесі ліквідації, та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), у межах компетенції повідомляє таке.

         Відповідно до ст.2 Закону України від 07.12.2000 №2121-ІІІ «Про банки і банківську діяльність» із змінами та доповненнями (надалі – Закон 2121):

         банк - юридична особа, яка на підставі банківської ліцензії має виключне право надавати банківські послуги, відомості про яку внесені до Державного реєстру банків;

         банківська ліцензія - документ, який видається Національним банком України в порядку і на умовах, визначених у цьому Законі, на підставі якого банки та філії іноземних банків мають право здійснювати банківську діяльність;

         ліквідація банку - процедура припинення функціонування банку як юридичної особи відповідно до положень цього Закону та Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»;

         нормативно-правові акти Національного банку України - нормативно-правові акти, що видаються Національним банком України у межах його повноважень на виконання цього та інших законів України.

         Згідно вимог ст.15, ст.17 Закону 2121 - юридична особа набуває статусу банку і право на здійснення банківської діяльності виключно після отримання банківської ліцензії та внесення відомостей про неї до Державного реєстру банків; слово «банк» та похідні від нього дозволяється використовувати у назві лише тим юридичним особам, які зареєстровані Національним банком України як банк і мають банківську ліцензію; Забороняється здійснювати банківську діяльність без отримання банківської ліцензії.

         Згідно ст.73 Закону 2121 до заходів впливу належить - відкликання банківської ліцензії та ліквідація банку.

         Зважаючи на норми статей 2 та 76 Закону України №2121 юридична особа після відкликання в неї банківської ліцензії втрачає право надавати банківські послуги та не може функціонувати як банк. Стосовно банків, які ліквідуються, Національний банк не здійснює банківський нагляд, крім отримання звітності в установленому Національним банком порядку.

         Відповідно до п.2 ст.77 Закону 2121 Банк може бути ліквідований у разі відкликання Національним банком України банківської ліцензії з власної ініціативи або за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

         Враховуючи вищевикладене, після застосування Національним банком України заходів впливу за власною ініціативою або за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, а саме відкликання банківської ліцензії, банківська юридична установа втрачає статус банківської установи.

         Оскільки, Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями, затверджене постановою Правління Національного банку від 30.06.2016 №351 визначає порядок оцінки банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями, його вимоги не розповсюджуються на банки у стані ліквідації з дня відкликання банківської ліцензії.

         Дана позиція підтверджена листом Національного Банку України від 17.03.2017 № 60-0004/20437, про що Вас повідомлено листом Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби від 12.05.2017 № 25671/10/28-10-43-01-18.

         Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.