Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 13.10.2017 № 2241/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

опубліковано 30 жовтня 2017 о 12:59

Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо підтвердження організаційно-правових форм нерезидентів з метою визнання операцій контрольованими та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), у межах компетенції повідомляє таке.

            Підпунктом «г» п.п. 39.2.1.1 п.п. 39.2.1 п. 39.1 ст. 39 Кодексу передбачено, що контрольованими операціями є господарські операції, що здійснюються з нерезидентами, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи. Перелік організаційно-правових форм таких нерезидентів в розрізі держав (територій) затверджується Кабінетом Міністрів України.

            На виконання цього підпункту прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 04 липня 2017 року № 480 «Про затвердження переліку організаційно-правових форм нерезидентів, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі податок з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи» (далі – Перелік).

            Зазначеним Переліком визначено організаційно – правові форми нерезидентів, що не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), та відповідні держави, в яких зареєстровані такі нерезиденти як юридичні особи.

            Таким чином, необхідність підтвердження організаційно-правової форми нерезидента у разі її відповідності Переліку статтею 39 Кодексу не передбачено.

            Водночас зазначаємо, що відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податку, якому надано таку консультацію.