Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 11.07.2017 № 1124/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

опубліковано 08 серпня 2017 о 09:26

Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо коригування фінансового результату до оподаткування на суму використання забезпечення для відшкодування витрат на благодійну допомогу, та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), повідомляє таке.

  Відповідно до п.п. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Кодексу об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень Кодексу.

  Згідно з підпунктами 139.1.1, 139.1.2 п. 139.1 ст. 139 Кодексу фінансовий результат до оподаткування збільшується:

  на суму витрат на створення забезпечень (резервів) для відшкодування наступних (майбутніх) витрат (крім забезпечення (резерву) витрат на оплату відпусток працівникам, інших виплат, пов’язаних з оплатою праці, та витрат на сплату єдиного соціального внеску, що нараховується на такі виплати) відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності.

  Фінансовий результат до оподаткування зменшується:

  на суму використання створених забезпечень (резервів) витрат (крім забезпечення (резерву) витрат на оплату відпусток працівникам, інших виплат, пов’язаних з оплатою праці, та витрат на сплату єдиного соціального внеску, що нараховується на такі виплати), сформованого відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності;

  на суму коригування (зменшення) забезпечень (резервів) для відшкодування наступних (майбутніх) витрат (крім забезпечення (резерву) на відпустки працівникам, інших виплат, пов'язаних з оплатою праці, та витрат на сплату єдиного соціального внеску, що нараховується на такі виплати), на яку збільшився фінансовий результат до оподаткування відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності.

  Таким чином, якщо для відшкодування витрат на здійснення у наступних звітних періодах благодійної допомоги створюється забезпечення (резерв) згідно з правилами бухгалтерського обліку, то платник податку має збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму витрат на створення такого забезпечення (резерву).

  У звітному (податковому) періоді використання забезпечення (резерву), сформованого для відшкодування витрат на здійснення благодійної допомоги, фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму використання таких забезпечень (резервів).

  Підпунктом 140.5.9 п. 140.5 ст. 140 Кодексу встановлено, що фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр) на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг (крім неприбуткової організації, яка є об’єднанням страховиків, якщо участь страховика у такому об'єднанні є умовою проведення діяльності такого страховика відповідно до закону), у розмірі, що перевищує 4 відсотки оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

  Отже, платник податку, який протягом звітного (податкового) року безоплатно перераховував (передавав, надавав) суму коштів (товари, роботи, послуги) неприбутковим організаціям, що внесені до Реєстру, має на дату такого перерахування (передання) збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму (вартість) таких активі, що перевищує 4 відсотки оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

  Згідно з п. 52.2 ст. 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.