Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 23.12.2016 № 27879/6/99-99-15-02-02-15

опубліковано 10 січня 2017 о 14:23

Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо застосування пільг з податку на прибуток та податку на додану вартість дошкільним навчальним закладом та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), повідомляє таке.

Згідно з п.п. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Кодексу об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу III «Податок на прибуток підприємств» Кодексу.

         Для платників податку на прибуток, які відповідають критеріям, визначеним у п. 16 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, на період до 1 січня 2016 року передбачено застосування ставки 0 відсотків.

         Отже, платники податку, у тому числі основний вид економічної діяльності яких згідно з КВЕД – 85.10 «Дошкільна освіта», до 01.01.2016 мали право на застосування ставки 0 відсотків з податку на прибуток підприємств за умови,що відповідають критеріям, визначеним п. 16 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу.

         Щодо застосування пільг з податку на додану вартість дошкільними закладами слід зазначити, що п.п. 197.1.2 п. 197.1 ст. 197 Кодексу передбачено звільнення від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання послуг із здобуття вищої, середньої, професійно-технічної та дошкільної освіти навчальними закладами, у тому числі навчання аспірантів і докторантів, навчальними закладами, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також послуг з виховання та навчання дітей у будинках культури, дитячих музичних, художніх, спортивних школах і клубах, школах мистецтв та послуг з проживання учнів або студентів у гуртожитках.

         До таких послуг належать, зокрема, послуги з:

         а) виховання та навчання дітей, які постачаються дитячими музичними та художніми школами, школами мистецтв, будинками культури (гра на музичних інструментах, хореографія, образотворче мистецтво, гуртки (факультативи) іноземних мов, комп'ютерного навчання);

         б) утримання, виховання та навчання дітей у дошкільних навчальних закладах як у межах обсягу, установленого навчальними планами і програмами, так і понад зазначений обсяг.

         Крім цього, положеннями підпункту «а» п.п. 197.1.7 п. 197.1 ст. 197 Кодексу звільнення від оподаткування податком на додану вартість передбачено для операції з постачання послуг з утримання дітей у дошкільних навчально-виховних закладах, школах-інтернатах.

         При цьому згідно з частиною першою ст. 11 Закону України від 11 липня 2001 року № 2628-III «Про дошкільну освіту» дошкільним навчальним закладом є навчальний заклад, що забезпечує реалізацію права дитини на здобуття дошкільної освіти, її фізичний, розумовий і духовний розвиток, соціальну адаптацію та готовність продовжувати освіту.

            Інша діяльність закладу дошкільної освіти, яка відповідно до Кодексу не звільняється від оподаткування ПДВ, включається до об’єкта оподаткування ПДВ і оподатковується податком у загальновстановленому порядку.