Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 23.12.2016 № 27817/6/99-99-15-02-02-15

опубліковано 10 січня 2017 о 14:25

Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо коригування фінансового результату до оподаткування на суму отриманих страхових премій та визнання їх доходом від реалізації послуг та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу країни (далі – Кодекс), повідомляє.

Відповідно до п.п. 134.1.1 п.134.1 ст.134 Кодексу об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу ІІІ «Податок на прибуток підприємств»  Кодексу.

Згідно п.п. 140.5.5 п. 140.5 ст. 140 Кодексу фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму витрат по нарахуванню роялті на користь нерезидента, що перевищує суму доходів від роялті, збільшену на 4 відсотки чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за даними фінансової звітності за рік, що передує звітному, а для банків – в обсязі, що перевищує 4 відсотки доходу від операційної діяльності (за вирахуванням податку на додану вартість) за рік, що передує звітному.

Розкриття інформації за статтями балансу (звіту про фінансовий стан), звіту про фінансові результати (звіту про сукупний дохід), звіту про рух грошових коштів, звіту про власний капітал розглядається у Методичних рекомендаціях щодо заповнення форм фінансової звітності, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 28.03.2013 № 433 (далі – Методрекомендації № 433).

Відповідно до п. 3.4 Методрекомендацій № 433 у додатковій статті «Чисті зароблені страхові премії» страховики наводять суму страхових премій (платежів, внесків) за договорами страхування та за договорами перестрахування з перестрахувальниками протягом звітного періоду, яка включає частки страхових премій (платежів, внесків), належних страховику, зменшену на суму резерву незароблених премій на початок звітного періоду (за виключенням частки перестраховика) і збільшену на суму резерву незароблених премій на кінець звітного періоду (за виключенням частки перестраховика) та зменшену на загальну суму страхових премій (платежів, внесків), повернутих страхувальникам та перестрахувальникам протягом звітного періоду. Загальна сума чистих зароблених страхових премій враховується при розрахунку валового прибутку (збитку).

Враховуючи специфіку діяльності страхових компаній, для визначення обсягу доходу страховика від будь-якої діяльності, крім сумарного значення рядків 2000 (чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), 2120 (інші операційні доходи), 2200 (дохід від участі в капіталі), 2220 (інші фінансові доходи), 2240 (інші доходи), враховується також значення рядка 2010 «Чисті зароблені страхові премії» «Звіту про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід)».

Отже, у разі понесення витрат по нарахуванню роялті на користь нерезидента страхові компанії з ціллю розрахунку різниці згідно п.п. 140.5.5 п. 140.5 ст. 140 Кодексу, на яку збільшується фінансовий результат податкового (звітного) періоду, враховують значення рядка 2010 «Чисті зароблені страхові премії» «Звіту про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід)», а також значення рядка 2000 (чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) – у разі отримання доходів від іншої діяльності.